Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на

...
Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на
Коментари Харесай

Засилват контрола над домашните кучета във Варна

Програма за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Варна за интервала 2023-2027 година одобри комисията по публичен ред и сигурност към локалния парламент.

Целите на програмата са понижаване на бездомните кучета посредством използване на комплекс от ограничения, като напъните на общинската власт, природозащитните организации, ветеринарните експерти и жителите са ориентирани в една обща посока – намиране на хуманно решение на въпроса, бе посочено на днешното съвещание на комисията.

Документът е съгласуван с рекомендациите на Световната здравна организация, съгласно която всеобщата кастрация, имунизацията против бяс, обезпаразитяването и връщането по местата на залавяне на обработените животни са единственият ефикасен метод за понижаване на възпроизводството на безстопанствените кучета. Затова общинската стратегия планува всеобща кастрация на бездомните животни.

С използването й се чака освен да се понижи броят на безстопанствените кучета и да се откри дълготраен надзор върху тяхната популация, само че и да се увеличи сигурността на градската среда и да се редуцират рисковете от разпространяването на болести, пренасяни от четириногите. Друг предстоящ резултат е увеличение на отговорността и интензивността на стопаните при развъждане на домашни кучета.

В програмата е записано, че е належащо да се ускори контролът над домашните любимци като главен източник на безстопанствени животни. Като проблематични региони са посочени ромските махали и вилните зони, комплексите „ Златни пясъци ”, „ Св. св. Константин и Елена ” и „ Чайка ”, Морската градина, както и местностите край Варна.

Документът беше подсилен единомислещо от членовете на комисията. Той ще бъде подложен на гласоподаване и на сесия на Общинския съвет идната седмица.

Друг въпрос, който беше прегледан през днешния ден, бе предлагането за изместване на „ метадоновата стратегия “ от постройката на Белодробна болница на ул. „ Мануш челник “ № 11 А. Мястото е сборище на наркозависими, в това число на лекуващи се по програмата пациенти, което основава терзания измежду живущите в региона. Близостта до ромската махала „ Максуда “ в допълнение утежнява обстановката, беше изтъкнато на съвещанието.

Членовете на комисията дадоха позитивно мнение и препратиха въпроса към комисията„ Собственост и стопанство “, която да реши кой общински обект би могъл да приюти „ метадоновата стратегия “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР