Програма за изграждане и реконструкция на пешеходна инфраструктура на територията

...
Програма за изграждане и реконструкция на пешеходна инфраструктура на територията
Коментари Харесай

Изненада: София тегли 100 млн. за тротоари

Програма за създаване и реорганизация на пешеходна инфраструктура на територията на Столичната община, финансирана посредством капиталов заем, показаха през днешния ден на конференция в общината кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметовете по финанси и опазване на здравето - Дончо Барбалов, и по строителството - Ангел Джоргов, както и ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Днес разгласяваме новата специфична стратегия за реновиране на 690 хиляди кв. м тротоари, на следващия ден тя ще бъде оповестена на уеб страницата на Столичната община, след една седмица ще бъде извършено публично разискване и ще бъде импортиран отчет в СОС, заяви кметът Фандъкова. Тя изрази вяра всички политически сили в съвета да я поддържат, тъй че в границите на тази година нейното осъществяване да стартира.

Това е най-амбициозната стратегия за нахлуване в кварталите, съобщи ръководителят на СОС Георги Георгиев. Тротоарите са над политиката и по тази причина ще поставим старания да спечелим поддръжката на съветниците от всички политически групи, съобщи Георгиев.

Кметът Фандъкова сподели, че с програмата ще бъдат увеличени повече от 10 пъти ремонтите на тротоари на най-използваните от жителите направления - към детски градини, учебни заведения, лечебни заведения, пазари. Общият бюджет на програмата, която е със период за осъществяване четири години, е 60 млн. евро. За 50 млн. евро (близо100 милиона лв., б.ред.) ще аплайваме за капиталов заем от Европейската капиталова банка, заяви кметът. 10 млн. евро ще бъде личното финансиране, което ще обезпечи Столичната община. София има най-високият кредитен рейтинг в страната, акцентира столичният кмет.

Проектът е подготвян няколко месеца, в това число от ръководителя на СОС, който беше зает с правенето му, уточни Фандъкова. Тя акцентира, че 20 % от средствата ще бъдат разпределяни непосредствено на районните кметове, с цел да могат те да ги ръководят. Те и сега получават по 10 млн. лв., с които главно ремонтират тротоари в регионите, в този момент средствата ще се усилят сензитивно, разяснява столичният кмет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР