Програма Развитие на регионите“ 2021-2027 г. предвижда над 355 милиона

...
Програма Развитие на регионите“ 2021-2027 г. предвижда над 355 милиона
Коментари Харесай

Предвидени са 355 млн. лева за енергийна ефективност на жилищни и публични сгради

Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година планува над 355 милиона лв. за финансиране на ограничения за енергийна успеваемост в многофамилни и еднофамилни жилищни , както и в обществени здания в 50-те огромни общини у нас. Това разкри заместник-регионалният министър Николай Шушков , който взе присъединяване в Международен конгрес от акцията „ Да! На българската зелена стопанска система “ – „ Власт и бизнес дружно за чиста сила “.

Предвидени са и още почти 2,5 милиарда лв. посредством Фонда за обективен преход , за енергоефективни действия на територията на 3-те въглищни области – Перник, Кюстендил и Стара Загора. Постигнато е и в допълнение единодушие за включване към допустимите региони и на 10 общини, свързани с Маришкия басейн по линия на претовареност и подвижност на работната мощ – Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа.

Планирано е с парите да бъдат подкрепени действия за рекултивация, инфраструктура за предпазване, зелен водород, био-газ, научноизследователска и развойна активност, осведоми Шушков, наблягайки, че част от тях ще бъдат ориентирани и за така наречен „ обществен преход “ , основан на квалифицирана претовареност, предприемачество, обществени услуги и ограничения, ориентирани към икономисване на сила и възобновими енергийни източници.

Другата опция, която Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ употребява за поддръжка на бизнеса и хората в посока така наречен „ чиста сила “ е посредством осъществяването на план „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на нежилищния сграден фонд “ със средства от Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/, сподели още Шушков. По плана са планувани над 600 млн. лева без Данък добавена стойност за енергийно възобновяване на публични здания . От тях над 370 млн. лева без Данък добавена стойност ще бъдат вложени в обществени здания държавна и общинска благосъстоятелност, в това число административни и публични сгради, здания в региона на културата и изкуството, за спорт, както и обекти – благосъстоятелност на Българската академия на науките.

„ Допълнително с близо 235 млн. лева без Данък добавена стойност ще бъдат финансирани ограничения за стабилно енергийно възобновяване на здания в областта на производството, търговията и услугите на микро/малки, междинни и огромни предприятия “, сподели заместник-регионалният министър, наблягайки, че процедурата към този момент е отворена за кандидатстване.

Мерките ще бъдат изпълнявани на територията на цялата страна, а главните цели са възстановяване енергийните характерности на нежилищните здания , постигане на клас на енергопотребление „ А “, понижаване на разноските за енергопотребление, което ще докара и до икономисване на обществен запас, реализиране на 30% икономисване на първична сила за всеки обект от нежилищния сграден фонд.

„ За да подтикваме реализацията на ограниченията за енергийна успеваемост, държавното управление предприе стъпки за нормативно облекчение на бизнеса и потребителите като с промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ понижи административната тежест “, подчертава Николай Шушков.

Сред измененията , които той очерта, е отпадналото условие за одобрение на капиталови планове за издаване на позволение за градеж за монтаж на съоръжения за произвеждане на електрическа сила, топлинна сила и сила за изстудяване от възобновими източници с обща конфигурирана мощ до 1 МW в това число към съществуващите здания и постройки, включително върху покривните и фасадните им структури и в прилежащите им поземлени парцели. За монтаж на съоръжения върху съществуващите здания и постройки, както и върху покривните и фасадните им структури, ситуирани отвън урбанизираните територии, към този момент няма да се изисква разработване и одобрение на обстоен организационен проект, гласят още измененията в Закон за устройство на територията.

Облекчената процедура касае и построяването на енергиен обект за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници върху покривни и фасадни структури на здания, присъединени към електропреносната, електроразпределителната или затворена електроразпределителна мрежа и върху недвижими парцели към тях в урбанизирани територии, силата от които ще се употребява единствено за лично ползване. В този случай общата конфигурирана мощ на енергийните обекти може да бъде не повече от 5 MW.

„ Освен това, с измененията, които направихме в Закон за устройство на територията, към този момент не се изисква позволение за градеж за създаване, главен ремонт и замяна на съоръжения за произвеждане на електрическа сила, топлинна сила и сила за изстудяване от възобновими източници към съществуващите еднофамилни жилищни и вилни здания, силата от които ще се употребява единствено за лично ползване, в случай че общата им конфигурирана мощ не надвишава 20 kW “ , заяви заместник-министърът.

Зам.-министър Шушков прикани представителите на бизнеса и неправителствените организации за по-интензивна връзка с екипа му.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР