Програма достъп до информация (ПДИ) внесе в Парламента становище, подкрепено

...
Програма достъп до информация (ПДИ) внесе в Парламента становище, подкрепено
Коментари Харесай

Организации и граждани подкрепят становището на ПДИ срещу измененията в ЗДОИ

Програма достъп до информация (ПДИ) внесе в Парламента мнение, подкрепено от още 26 авторитетни неправителствени организации, относноизменение и допълнение на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

Той бе признат на първо гласоподаване от Народното събрание.Внесен е за разискване и приемане за следващ път в границите на последните 3 години. Основната му цел е да бъде въведена най-сетне в националната правна система европейската директиваотносно отворените данни и повторното потребление на информацията от публичния бранш.

На 14 юни 2023 година, без публично разискване и оценка на въздействието, девет народни представители внесоха оферти за изменение и допълнение на ЗДОИ, които будят извънредно огромно безпокойствие, декларират от Програмата за достъп до информация (ПДИ).

Според организацияна, подкрепена от авторитетни представители на гражданското общество и публицистиката, препоръчаните промени са в нарушаване на Конституцията (чл. 41, алинея 1 и член 88, алинея 1) и лимитират правото на достъп до социална информация.

Като водеща неправителствена организация в региона, ПДИ показва в мнението си следните съответни възражения, които са в нарушаване на Конституцията и интернационалните стандарти и правото на Европейския съюз:

-Възразяваме по отношение на предлагането заявителите да показват категорично своя обединен цивилен номер (EГН)

-Възразяваме по отношение на условието за преценка на " юридически интерес " и " участие в локалната общественост ".

-Възразяваме по отношение на изключването на първоначални счетоводни документи от обсега на понятието „ социална информация ".

Становището на ПДИ е подкрепено от водещи неправителствени организации като Асоциация на европейските публицисти - България, Съюза на издателите, Български хелзински комитет, Институт за пазарна стопанска система, Прозрачност без граници, Антикорупционен фонд,Съюза на съдиите,БИПИ и доста други.

И авторитетната интернационална организация „ Репортери без граници “ разпространипублична позиция, изразяваща безпокойствие по отношение на изменението на ЗДОИ, като се базира на мнението на ПДИ.

Разглеждането на законопроекта от Комисията за директно присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество е планувано за през днешния ден.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР