Проговори директорката на детската градина в София, станала огнище на

...
Проговори директорката на детската градина в София, станала огнище на
Коментари Харесай

Проговори директорката на градината, където дете почина от м...

Проговори директорката на детската градина в София, станала огнище на менингит. Припомняме, че досега инфектирани са 16 деца и двама възрастни от столичната 37-ма детска градина " Вълшебство " в квартал Павлово.

От през вчерашния ден детското заведение е с прекратени занятия. За страдание, през вчерашния ден стана ясно, че първото инфектирано дете е умряло, потвърдиха от Следствен отдел към окръжна прокуратура. То е било на 5 години, в трета група. В петък майка му се обадила на учителката, да я уведоми, че детето е умряло.

Повърна, подвигна висока температура за доста малко време, навреме информирахме родителите, те доста бързо реагираха и ги насочихме към персонален доктор, изясни пред Българска национална телевизия Гергана Петрова, шеф на детската градина.



Всички родители в петък бяха известени, че вероятно децата имат контакт с някаква бактерия. Към момента нямаме деца с доказана симптоматика, само че имаме деца, които са носители, разясни тя.

Извършена е цялостна стерилизация на постройката, на общите площи. Всички родители са известени, изпълнени са напътствията на здравните управляващи, добави директорката.

Ние не знаехме каква е бактерията, имахме инструкции за някаква бактерия, изясни Петрова.

На въпрос по какъв начин става заразяването, проф. Кантарджиев сподели: При стеснен контакт - дълго време би трябвало да сте в една стая, да спите в едно помещение и това става по въздушно-капков път.

От 2011 година в нашата страна се ползва ваксина за менингит.

Хората да не се плашат и да не се основава непотребна суматоха, прикани той.

Всеки пресипнал глас не значи зараза на мозъка. Това са загуба на схващане, загуба на ориентировка, унесеност, промени в държанието на детето, сподели той. Но акцентира, че диагнозата би трябвало да се сложи от доктор.

Решение на столичното РЗИ е какъв брой време ще продължи карантината в детската градина, добави Кантарджиев.
Свързани вести Трагедия! Почина първото от инфектираните с менингит деца от детската градина Огнище на менингит в столична детска градина
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР