Прогнозните сценарии за 2023 г. на Световната организация по туризъм

...
Прогнозните сценарии за 2023 г. на Световната организация по туризъм
Коментари Харесай

ПРОГНОЗА: Възстановяване между 80 и 95% на международните туристически пътувания за 2023 г.

Прогнозните сюжети за 2023 година на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации плануват опцията интернационалните туристически пристигания да доближат 80% до 95% от равнището преди пандемията.

Това съобщи заместник-министър Мариела Модева при откриването на Международната конференция “Културното завещание и актуалните изкуства – притегателна мощ на дестинациите”, която се организира в границите на XVIII издание на Международното туристическо ревю във Велико Търново „ Културен туризъм “ 2023 година

“За да се възползваме оптимално от желанието на хората да пътуват, нашите дестинации би трябвало бързо да се модернизират, в това число във връзка с цифрови технологии и неестествен интелект”, акцентира проф. Модева и добави, че напъните за застраховане на здравето и сигурността на пасажерите постоянно ще е настояща и би трябвало да обзет и маркетинга.

По време на Националната среща на Организациите за ръководство на туристическите региони (ОУТР) проф. Модева заключи, че месец преди края на зимния сезон към този момент имаше растеж на туризма от 9% по отношение на най-успешната до момента 2019 година, а упованията за летния сезон са, че той ще надскочи този по отношение на 2019 година с 5%.

За интервала от първи декември 2022 година доникъде на април 2023 година растежът е 23%, като се отбелязва позитивният факт, че актуалният зимен сезон е най-силният в границите на последните четири сезона.

„ Въпреки неналичието на сняг и паниките от страна на сектора, се оказа, че не сме изгубили туристи и дори сезонът е продължен доникъде на април. От всички туристи над 1,3 млн. са били българите, румънските туристи са над 68 000, гръцките – над 61 000, английските – 53 000, израелските туристи – над 50 000, от Турция са регистрирани над 44 000 визити, а от Република Северна Македония – към 26 000 “, означи заместник-министър Модева.

По думите й туристите към този момент избират да пътуват там, където е най-близо, има най-хубава съгласуваност, както и сигурност да запазят здравето си, да имат положителни условия, успокоение и рекреационни действия за възобновяване от пост коронавирус резултати. Търсят се най-вече къщи за посетители и дребни, фамилни хотели, където не се струпват тълпи.

Друга наклонност са пътуванията отвън дейния сезон, когато има най-вече туристи, а по-скоро в крилата на сезона.

“Това е индикация, че идният летен сезон ще бъде по-дълъг и успешен”, акцентира заместител министърът на туризма проф. Мариела Модева.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР