Прогнозната цена на газа за ноември е с 45% по-ниска.

...
Прогнозната цена на газа за ноември е с 45% по-ниска.
Коментари Харесай

Деница Златева: Подаваме 130 лева цена на газа за ноември

Прогнозната цена на газа за ноември е с 45% по-ниска. Това каква цена образува? 
Говори по Българска национална телевизия Деница Златева, изпълнителен шеф на " Булгаргаз ": 

" Около 130 лв. е цената, която ние ще подадем на 1 ноември за целия месец. Това е с 45% по-ниско по отношение на октомври, а по отношение на високата септемврийска цена от 353 лв., понижението е 64%. 

Това значи голяма поддръжка за бизнеса. На 22 август имаше разширено съвещание на щаба и бизнесът тогава моли цената на газа да е под 250 лв.. Само месец по-късно " Булгаргаз " внесе цена 233 за месец октомври. След което стартирахме търгове за доставка за месец ноември, декември. Предстои годишният търг за 2023 и стартирахме и стратегическия търг за диверсификация на газовите доставки - 10 годишния.

На първия търг за месец ноември се явиха 13 компании. 10 подадоха предложения, и на база на тези предложения ние получихме изключителни ценови отстъпки. Ако през днешния ден борсовият показател е 140 евро, отстъпките, които ние получихме, са сред 38 и 50%. Ако бяхме фактурирали и продължавахме да купуваме газ за общоприетите отстъпки за същия интервал - сред 1 и 6 евро, цената, която трябваше да внесем на 1 ноември, щеше да бъде 202 лв. или с 42% по-висока от тази, която внасяме сега. "  
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР