Прогнозите сочат, че до 2034 година топ професиите по търсене

...
Прогнозите сочат, че до 2034 година топ професиите по търсене
Коментари Харесай

Най-търсените професии в следващите 15 г. ще са учители, медицински сестри и акушерки

Прогнозите сочат, че до 2034 година топ специалностите по търсене на пазара на труда ще са медицински сестри и акушерки, учители по общообразователна подготовка за междинен и начален стадий на обучение. Това заяви доцент доктор Ралица Ганева от проучвателен екип, направил средносрочни и дълготрайни прогнози за пазара на труда по време на сподели на конгрес по казуса в четвъртък.

По думите ѝ макар демографската рецесия и проблемите с раждаемостта, в случай че България внедри просветителните политики, които са стандарт в Европа, ще има все по-нарастваща потребност от учители. Учителят ще остане доста значим на пазара на труда най-малко идващите 15 години, съобщи доцент Ганева. През 2024 година в образованието се чака да бъдат заети 204 хиляди души, от тях половината ще са над 50 години, а 80% ще са дами.

С намаляващо търсене ще бъдат продавачите, поради намаляването на бранш търговия, което от една страна се дължи на демографията, а от друга - на преструктурирането на стопанската система.

Все по-малко ще се търсят сервитьори, бармани и готвачи.

В средносрочен проект се обрисува, че специалностите, изискващи по-ниска подготовка да понижават, а тези със характерна подготовка ще стават все по-важни на пазара на труда, обобщиха специалистите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР