Прогнозите са запасите през март догодина да бъдат най-ниските в

...
Прогнозите са запасите през март догодина да бъдат най-ниските в
Коментари Харесай

Задава се тежка дизелова криза в Европа

Прогнозите са запасите през март следващата година да бъдат най-ниските в историята, за който и да е месец от 2011 година насам, показва Woodmac

Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще доближат най-ниското си равнище от най-малко 12 години при започване на пролетта на 2023 година, съгласно прогноза на консултантската компания Wood Mackenzie Ltd, съобщи Блумбърг, представен от.

Очаква се запасите да се натрупват през декември и януари, преди обаче да последва внезапен техен спад. Прогнозите са запасите през март следващата година да бъдат най-ниските в историята, за който и да е месец от 2011 година насам, показва Woodmac.

Тъй като Европейският съюз ще приключи доставките на съветско гориво по море при започване на февруари, обстановката с към този момент лимитираните доставки на континента е изложена на риск от утежняване. Запасите са жизненоважен буфер против сходни спирания на доставките и когато те се изчерпят, ще има повече капацитет за неустойчивост на пазара.

По-ниските ресурси способстваха за по-високи маржове за петролните рафинерии, стимулирайки европейските оператори да работят интензивно, уточни Джеймс Бърли, основен анализатор в Woodmac. В резултат на това консултантската компания чака дневната преправка на недопечен нефт в Северозападна Европа да нарасне с 420 000 барела този месец, достигайки 6,14 милиона.

" Очакваме по-високото произвеждане да продължи да се поддържа от мощните чисти парични маржове и чакаме запасите от газьол/дизел в края на декември да доближат съвсем три милиона барела “, сподели още Бърли.

Тъй като Русия към момента е най-големият външен снабдител на Европейски Съюз на дизелово гориво посредством кораби, може да се чака внезапното понижаване на запасите в края на зимата.

Част от казуса с наличността на дизелово гориво както в Европа, по този начин и в Съединени американски щати, се крие в структурата на фючърсните пазари. Графиката на фючърсите на газьола на стоковата борса ICE демонстрира, че незабавните доставки са по-скъпи от същото гориво, доставено на по-късна дата. Това от своя страна обезсърчава складирането, защото търговците евентуално могат да продават през днешния ден на по-добра (по-висока) цена, в сравнение с могат да осъществят в бъдеще. Тази наклонност отслабна през последните дни, само че остава мощна от историческа позиция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР