Прогнозите са тя да започне още този месецРокади в украинското

...
Прогнозите са тя да започне още този месецРокади в украинското
Коментари Харесай

Киев очаква мощна офанзива на Русия

Прогнозите са тя да стартира още този месец
Рокади в украинското военно министерство

Москва настава със стотици хиляди запасняци

Украйна чака нова мощна атака на Русия, която ще стартира още този месец. Това съобщи украинският защитителен министър Олексий Резников, съобщи Би Би Си.

Той добави, че част от обещаните от Запада нови оръжия за Киев няма да са пристигнали в страната преди новата атака. Според Резников не всички запаси на Русия са подготвени за настъплението, само че Москва няма да се откаже от него, в това число и като алегоричен жест поради наближаването на първата година от началото на войната (на 24 февруари).

По думите на Резников Русия ще даде приоритет на цялостното завладяване на източния район Донбас, като в същото време ще стартира настъпления и в Южна Украйна.

Войната се доближава към повратен миг преди първата си годишнина, като украинските сили към този момент не означават прогрес, какъвто имаха през втората половина на 2022 година, а Русия настава със стотиците хиляди мобилизирани запасняци, написа Ройтерс. Агенцията показва, че Киев възнамерява лична контраатака, само че към момента чака обещаните западни танкове и бойни машини на пехотата.

Русия изпраща спомагателни войски и съоръжение в Източна Украйна, съобщи Серхий Хайдай - губернатор на Луганска област. Той добави, че артилерийските обстрели на Русия към този момент не са непрекъснати, защото силите є се приготвят за пълномащабна атака. “След 15 февруари можем да чакаме тази атака във всеки миг ”, уточни Хайдай.

На фона на тези вести украинското военно министерство бе разтърсено от известия за предстоящи основни рокади. Първи за тях заприказва Давид Арахамия - ръководител на парламентарната група на ръководещата партия “Слуга на народа ” на президента Володимир Зеленски. Той съобщи, че следва промяна на отбранителния министър Олексий Резников, който ще бъде трансфериран на поста министър на стратегическите промишлени браншове. А отпред на военното ведомство ще застане актуалният началник на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов.

Това би била най-голямата рокада във военното управление на страната, което досега демонстрираше единение, разяснява Ройтерс.

Президентът Зеленски обаче резервира безмълвие по въпроса с рокадите, след което Арахамия също промени леко мнението си, като уточни, че тази седмица няма да има лични промени в бранша на защитата.



Говорителят му отхвърли коментар
Зеленски отива на среща на върха на Европейски Съюз


Миналата седмица Володимир Зеленски посрещна в Киев шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Европейски Съюз възнамерява Володимир Зеленски да участва на среща на върха на европейските водачи тази седмица, заяви в. “Файненшъл таймс ”, цитирайки източници, осведомени за проектите, които обаче подчертали, че опасения, свързани със сигурността, рискуват да провалят визитата на украинския президент.

Зеленски би трябвало да приказва на специфична сесия на Европейския парламент. Говорител на украинския президент отказал коментар.

Миналата седмица украинският водач бе хазаин в Киев на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

“Честно казано има огромни опасности, в случай че отида някъде. Това е истината ”, сподели Зеленски пред кореспонденти в петък, запитан за допустимо посещаване в Брюксел.

Пътуването би било второто на Зеленски отвън Украйна след нашествието на Русия на 24 февруари предходната година. През декември 2022 година той посети Вашингтон.

27-те водачи на Европейски Съюз ще проведат в четвъртък и петък в Брюксел среща на върха, където Украйна, миграцията и отговорът на блока на Закона за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати са главните планувани тематики.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР