Прогнозите на КНСБ показват, че инфлацията ще продължи да расте.

...
Прогнозите на КНСБ показват, че инфлацията ще продължи да расте.
Коментари Харесай

КНСБ: Инфлацията при стоките от първа необходимост е над 19% за година

Прогнозите на КНСБ демонстрират, че инфлацията ще продължи да пораства. Надеждите са това да се случва със затихващи темпове в идващите месеци, съобщи пред Нова ТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„ На кумулативна база февруари 2021 – февруари 2022 съгласно последните данни на Национален статистически институт инфлацията е 10%. Предполагам, че числата през март ще бъдат леко по-високи. Това е действителното приблизително нарастване, което усеща българинът ”, изясни той.

По думите на Димитров при стоките от първа нужда числата на растежите на инфлацията са приблизително над 19%. „ Някои артикули стигнаха 50%. Това усеща българинът, когато влезе в магазина ”, разяснява още президентът на КНСБ.

Той посочи, че упованието за нарастване на приходите е напълно реалистично. „ Според допитванията ни до синдикалните структури всеобщо хората сега желаят от своите работодатели по места нарастване на приходите сред 10 и 15% и го получават ”, добави Димитров, като даде за образец бранш „ Здравеопазване ”.

Старши икономистът в „ Отворено общество ” Георги Ангелов е оптимист във връзка с приходите. Според него българският бизнес няма различен излаз, в случай че желае да резервира работната си ръка, с изключение на да вдигне заплатите.

„ Инфлацията не е единствено негатив. Ние сме производител на зърно, слънчоглед, олио, метали. Изнасяме и големи количества ток – това са свръхпечалби за енергетиката. Това разрешава да не се подвига цената на семействата. Тоест, имаме изгоди от това, че се подвигат цените. И бюджетът печели от това ”, посочи Ангелов.

По думите на старши икономиста страната самодейно може с данъчни облекчения да подтиква бизнесите, които подвигат цените по-бързо от инфлацията.

„ Ако желаеме да стигнем до крайния консуматор, това може да стане с еднократни помощи, както Германия. Ако желаеме по-продължителен развой – би трябвало да минем през заплатите, по-ниско облагане на налози и осигуровки. Бюджетът има пари, по-добре да ги използваме за нещо ”, предложи Ангелов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР