Прогнозите, които правят университетските преподаватели и експерти са, че след

...
Прогнозите, които правят университетските преподаватели и експерти са, че след
Коментари Харесай

В близките 20 години ще изчезнат редица професии

Прогнозите, които вършат университетските преподаватели и специалисти са, че след 10-15 години на пазара на труда за над 60 на 100 от специалностите ще се изисква висока подготовка. Това заяви по време на провелата се във Видин кръгла маса на тематика " Пригодност за претовареност на приключилите висше обучение " проф. доктор Велизара Пенчева, ръководител на Общото заседание на Русенския университет " Ангел Кънчев ".
 
Според специалисти в околните 20 години ще изчезнат редица специалности - фармацевт-продавач, рецепционист, тексиметров водач, барман и други Ще се търсят експерти в нови области като - повсеместен механик, цифров ключар, геймификатор, съветник по роботите, телехирург, предвижда проф. Пенчева.
 лаборатория колба ваксина ThinkStock/Getty Images
Затова и дълг пред междинното и висше обучение е да приготви такива хора, с специалности отговарящи на бъдещето, добави проф. Пенчева.
 
Тя означи, че точно с взор в бъдещето Русенският университет залага на интегрирани способи, с цел да могат приключилите студенти да поемат своя професионален път.-->
 
Проф. доктор Велизара Пенчева осведоми, че към 70 студенти от филиал Видин са минали 240-часово образование при работодатели, където са имали своите ментори.
В своята презентация тя обърна внимание на обстоятелството, че пригодността за претовареност на човек, приключил висше обучение, зависи освен от добитите профилирани познания в съответната област, само че и от доста други умения и пълномощия, измежду които умения за работа със модерни технологии, компютърни умения, комуникативност, умения за работа в екип, лидерски качества, умения за анализиране на информация и така нататък
 хакери Guliver/Getty Images
Това са пълномощия, които Русенският университет се пробва да развие в своите студенти, акцентира проф. Пенчева.
 
Според нея пригодността за претовареност на приключилите не може да бъде реализирана без противоположната връзка с бизнеса, който да каже на висшите учебни заведения от фрагменти с какви умения се нуждае, както и без дейната държавна политика - като добър образец проф. Пенчева уточни провежданата към този момент от няколко година стратегия " Старт в кариерата ".
 
Тя обърна особено внимание на обстоятелството, че Индустрия 4.0, другояче казано четвъртата индустриална гражданска война, към този момент е тук, а автоматизацията, при която част от дейностите ще се правят от андроиди, все по-силното нахлуване на осведомителните и информационните технологии и дигитализирането на света - непроменяемо ще доведат до изгубване на някои специалности и поява на нови.
 Изследователите открили, че даже при дребни (3-9) и междинни работни колективи (10-20 души) равнището на връзка е едва, а неудовлетвореността от работата - огромно ThinkStock/Getty Images
Това са трендове, с които образованието би трябвало да се съобрази, с цел да приготвя пригодни за претовареност фрагменти, в това число за несъществуващи към момента специалности, каквито, съгласно прогнозите, ще работят над 60 на 100 от децата, които в този момент са в предучилищна степен, уточни проф. Пенчева.
 
Според нея, друга прогноза е, че след 10-15 години за близо 60 % от специалностите ще изискват висока подготовка - за съпоставяне, сега към 32 на 100 от хората в България са с висше обучение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР