Прогнозите, че основните суровини ще започнат да повишават цените си,

...
Прогнозите, че основните суровини ще започнат да повишават цените си,
Коментари Харесай

Поскъпването на суровините е в ход – царевицата повиши цената си 50% за 6 месеца

Прогнозите, че главните първични материали ще стартират да покачват цените си, което ще се отрази на инфлацията, изглежда започват да се сбъдват.

Цената на царевицата на интернационалните пазари пораства сензитивно и сега се тъгува за 210 $ на звук, което е най-високата й стойност за последните 8 години. Само през последните 6 месеца цената на стоката се увеличи с над 50%. Основната причина за тази наклонност е нарасналото ползване и импорт от страна на Китай, който се чака през тази година да стане страната с максимален импорт на царевица.

Причините за това са няколко и към момента е рано да се каже дали този тренд ще се резервира или ще бъде краткотраен, написа Файненшъл таймс.

На първо място Китай е в развой на възобновяване на стопанствата си за развъждане на прасета, откакто преди няколко години страната мина през сериозна зараза на африканска чума. През този интервал страната задоволяваше търсенето на месо посредством импорт на свинско, заради което имаше и спад в търсенето на царевица. Но през тази година Китай се чака да внесе над 25 млн. тона от суровината, демонстрират данни на S&P Global Platts. Прогнозите на Министерството на земеделието на Съединени американски щати за китайския импорт на царевица бяха актуализирани неотдавна и демонстрират сходнни дании - импорт на 24 млн. тона царевица в Китай през 2021 година Това е с 40% повече спрямо по-ранните разбори на ведомството. 

Обемът на планувания китайски импорт е доста повече от предходните години, като до 2020 година Китай не беше внасял повече от 5 млн. тона годишно.

Втората причина е, че от 2015 година насам вътрешното произвеждане на царевица в Китай прогресивно понижава. Това стана откакто държавното управление приключи политиката си да поддържа минимални цени на царевицата, защото методът докара до балонизиране на пазара. Така обработваемите площи с царевица в страната се намалиха от към 45 млн. до 40 млн. хектара.

Някои от анализаторите на пазара, като нидерландската капиталова банка Rabobank, чакат китайският импорт на царевица да продължи да се усилва до края на 2030 година, което ще подтиква растеж в цените. Но съгласно консултантите от Sublime China Information частни вложители в страната имат резервира от царевица възлизащи на 100 млн. тона. Ако те решат, че в този момент е комфортен миг да продават, то цената сигурно ще тръгне надолу.

Най-големите производители на царевица през последната отчетна година са Съединени американски щати (368 млн. тона), Китай (260 млн. тона), Бразилия (11 млн. тона), Европейски Съюз (63,7 млн. тона) и Аржентина (49 млн. тона).

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР