Прогнозирам, че Финландия ще подаде молба за членство в НАТО,

...
Прогнозирам, че Финландия ще подаде молба за членство в НАТО,
Коментари Харесай

Въпрос на месеци: Неутрална Финландия може да поиска членство в НАТО


" Прогнозирам, че Финландия ще подаде молба за участие в НАТО ", сподели някогашният министър председател на страната Александър Стуб пред Дъждовни води. Той твърди, че настроенията в страната са се трансформирали радикално след съветската експанзия в Украйна.

Александър Стуб предвижда, че Финландия ще се причисли към НАТО, само че това няма да стане след няколко дни или седмици, а след няколко месеца. По думите на Стуб е трансформирала радикално публичните настроения във Финландия. Докато преди години 50% от интервюираните са били срещу участие в НАТО, а 20% за присъединение към Алианса, то в този момент 62% са „ за “, а едвам 16% - „ срещу “.

Бившият министър председател подсети, че за сходна стъпка се желае утвърждението на Народното събрание. „ Но в последна сметка ние ще влезем в НАТО “, уверен е той.

Стуб: " Населението на Финландия изпитва разумен боязън "

Александър Стуб подсети, че още от 1995 той поддържа присъединението на страната към НАТО, когато към момента е изразявал мнението на едно малцинство в страната. „ Но в този момент мисля, че нашето население е обзето от нещо, което аз назовавам разумен боязън “, сподели Стуб. По думите на някогашния министър председател страната не желае още веднъж „ да остане сама “, както по времето на. „ Затова финландците в този момент утвърждават присъединението към Алианса “, разяснява той.

Над 1000 км. е дължината на границата с Русия

Границата сред Финландия и Русия е дълга близо 1300 километра. „ Ние се радваме, че НАТО води политика на „ отворени порти “ във връзка с други страни. Ако Финландия реши да се причисли, ние ще бъдем подготвени в техническо отношение за сходна стъпка “, сподели на собствен ред външният министър Пека Хаависто през февруари тази година.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Загадката с съветските парцели във Финландия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР