profit.bgСистема за изкуствен интелект, създадена от учени от университета в

...
profit.bgСистема за изкуствен интелект, създадена от учени от университета в
Коментари Харесай

Алгоритъм нареди кубчето на Рубик за по-малко от секунда

profit.bg

Система за изкуствен интелект, основана от учени от университета в Калифорния, съумя да подреди кубче на Рубик за по-малко от една секунда, оповестява BBC.

Алгоритъмът DeepCubeA се оправи стремително с триизмерния пъзел, изобретен от унгарския ваятел и професор по архитектура Ерньо Рубик през 1974 година.

" Машината се учеше сама ", споделя един от основателите ѝ проф. Пиере Балди.

Стратегията на изкуствения разсъдък обаче е било много по-различна от тази, на която залагат множеството хора, изяснява професорът по компютърни науки. 

Алгоритъмът е разполагал с общо 10 милиарда разнообразни комбинации, а задачата е била да ги разкодира и подреди с по-малко от 30 придвижвания.

Тестът е извършен с 1000 комбинации, като машината се е справила сполучливо с всички, а в 60% от случаите ходовете решенията ѝ са били допустимо най-бързите.

Хората, които могат сполучливо да подреждат кубчето на Рубик, нормално се оправят с към 50 придвижвания. А на изкуствения разсъдък са му трябвали приблизително по 28 придвижвания в другите обстановки.

BBC напомня, че DeepCubeA не е нито първата, нито най-бързата компютърна система, която може да подрежда пъзела на Рубик. Алгоритъмът min2phase, основан от специалисти на Масачузетския софтуерен институт, може да подрежда кубчето три пъти по-бързо. Но нито една от досегашните системи не е била основана на невронни мрежи - принцип, който прилича меанизма на работа на човешкия мозък. При него системата сама би трябвало да " научи " техниките за взимане на решение, без да бъде авансово програмирана по какъв начин се взема решение съответната задача.

Впоследствия правилата на " машинното учене " могат да бъдат приложени отвън игрите и да послужат за решение на действителни проблеми, считат учените.

" Подреждането на кубчето на Рубик изисква работа със знаци, математически калкулации и нереално мислене. Алгоритъм, който може да се оправи с тази задача, се приближава до концепцията за машина, която мисли, възнамерява дейностите си и взима независими решения ", споделя проф. Балди.

По думите му DeepCubeA е значима крачка в тази посока.   
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР