profit.bgПроизводителите на храни и напитки все по често се ровят

...
profit.bgПроизводителите на храни и напитки все по често се ровят
Коментари Харесай

Бира от корнфлейкс и дрехи от ананас - бъдещето на отпадъците

profit.bg

Производителите на храни и питиета все по постоянно се " ровят " в органичните отпадъчни материали и търсят способи да ги оползотворят, написа The Wall Street Journal.

Компании, като хранителния колос Mondelez International, веригата кафенета Starbucks и пивовара Anheuser-Busch InBev, се пробват да създават нови артикули от първични материали, които до този миг са подценявани.

Черупките от кокосови орехи, листата на ананаса и зърното, което остава след варенето на бира, са единствено част от така наречен " потребни боклуци ".

Според производителите има от ден на ден хора, които избират да купуват храни, направени с минимално влияние върху околната среда и не утвърждават разхищението на потребни органични артикули.

В Съединени американски щати съвсем половината от хората, взели участие в изследване на Nielsen, настояват, че биха желали да трансформират потребителските си привички, с цел да лимитират екологичния си отпечатък. А продажбите на хранителни артикули, които се популяризират като устойчиви, органични или биологични, бележат растеж от 12% през последните три години и единствено в Съединени американски щати доближават 130 милиарда $ през 2018 г.      

Освен това се оказва, че на пазара могат да бъдат открити големи количества първични материали за производството на такива артикули. Всяка година фермерите и фирмите от хранителната индустрия генерират 11 млн. тона хранителни боклуци.

Не единствено колосите в бранша виждат капацитет за развиване в тази посока. През последните пет години са учредени над 40 нови компании и организации, които се занимават с превръщането на органичните боклуци в нови артикули. И то освен в храни и питиета, а в доста други неща, в това число дрехи и платове.

По-голямата част от тях към момента са в началната фаза на разработка или в тестов интервал, само че някои към този момент са на пазара. Mondelez, да вземем за пример, която създава известните шоколади Cadbury и Toblerone, опитва с десерти, направени от елементи на какаовото растение, които не са подобаващи за приготвянето на шоколад.

В момента към 70% от какаовия плод на процедура се изхвърля след обработката и извличането на какаовите зърна. В резултат на този развой всяка година се генерират над 10 млн. тона какаови боклуци, споделят от компанията.

Базираната в Цюрих Barry Callebaut Group, която е един от главните снабдители на какао, в това число и за Mondelez, възнамерява да пусне на пазара газирана напитка, създадена от целия плод на какаовото растение.

 

Цялата обява ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР