profit.bgМалайзийските дизайнери Уарит Заки и Амир Амзар предлагат използването на

...
profit.bgМалайзийските дизайнери Уарит Заки и Амир Амзар предлагат използването на
Коментари Харесай

Ще колонизираме Марс с помощта на бамбук?

profit.bg

Малайзийските дизайнери Уарит Заки и Амир Амзар оферират потреблението на бамбук, отглеждан и придобит на Марс, с който да бъде издигната първата колония на алената планета.

Наречен Seed of Life, концептуалният дизайн на колонията включва серия от структури, построени от бамбук от самостоятелни роботи.

Заки и Амзар изготвят плана, с цел да показват, че на Марс може да има различни способи за създаване на обекти, които не разчитат на превозване на материал от земята или на 3D щемпел.

" След като направихме доста изследвания по отношение на колонизацията на Марс, разбрахме, че половината от концепциите ще разчитат на изцяло синтетични материали, направени на Земята, до момента в който другата половина са основани на потребление на наличния на планетата реголит ", декларират Заки и Амзар пред Dezeen.

" Опитахме се да намерим нещо сред тях - баланс от натурален материал от Земята и напреднали технологии, " допълват те.

За да основат постройките, Заки и Амзар плануват развъждане на бамбук на Марс и потреблението му за създаване на структурите от колонията.

 



" Човешката цивилизация към момента не е построила нищо на която и да е друга планета отвън Земята. Този факт самичък по себе си отваря безкрайни благоприятни условия за това, което би могло или би трябвало да се употребява ", изясняват дизайнерите.

„ Разбира се, 3D печатът наподобява е уместно предложение, само че с хиляди години опит и техники в построяването на разнообразни структури на Земята, за какво да не използваме и други други възможности? “

Всеки модул от колонията ще бъде построен за интервал от шест години, като откривателите ще би трябвало да кацнат и да намерят лед под повърхността на Марс, който да се употребява за източник на вода в първия стадий на развиване на плана.

След откриването на вода, на планетата ще бъде изпратена специфична оранжерия, съдържаща издънки от бамбук. Машина би трябвало да пробие подземния лед, с цел да достави вода на бамбука.

След към три години растенията ще бъдат извадени от оранжерията и употребявани за построяването на модули от роботи. Бамбукът ще бъде пропит с вода, която би замръзнала в границите на марсианския климат, с цел да се обезпечи различен пласт отбрана на колонията.



Заки и Амзар избират да употребяват точно този материал, защото той пораства извънредно бързо, фрапантно намалявайки нуждата от изпращане на огромни размери в Космоса. Бързорастящото растение също по този начин има дълга история на потреблението си като строителен материал.

„ Хората са усвоявали техники за създаване на структури от бамбук или дърво в продължение на хиляди години “, споделят дизайнерите. " Бамбукът, самичък по себе си, може да не е подобаващ за рисковите климатични условия на Марс, само че с композиция от технологии и други материали, би дал забавни благоприятни условия. "

Въпреки че Seed of Life е единствено предложение, дизайнерите се надяват, че то ще насърчи и други специалисти да обмислят потреблението на различни строителни материали и техники за колонизация на Космоса.

Множество архитекти и дизайнери обмислят по какъв начин и от какво е най-добре да се изградят структури на Марс. НАСА урежда конкурс за планиране на 3D колония, а италианският проектант Стефано Боери показа серия от покрити с куполи „ отвесни гори “.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР