profit.bgКарлос Слим е най-богатият човек в Мексико, като състоянието му

...
profit.bgКарлос Слим е най-богатият човек в Мексико, като състоянието му
Коментари Харесай

Как изкарва и харчи парите си най-богатият мексиканец?

profit.bg

Карлос Слим е най-богатият човек в Мексико, като положението му по последни данни възлиза на 56 милиарда $.

Днес той заема деветата позиция в класацията на Bloomberg на най-богатите хора в света. Сп. Forbes даже пресмята благосъстоянието му на много повече – 64 милиарда $.

Милиардерът управлява най-големия телеком в Латинска Америка America Movil, има стотици бизнеси в разнообразни сфери на стопанската система, медии и има инвестиии в едни от най-големите обществени компании.

Именно по тази причина част от мексиканците назовават родината си Слимландия. „ Трудно е да прекараш един ден в Мексико, без да пуснеш пари в джоба на Карлос Слим “, писа неотдавна The Wall Street Journal.

Днес 57% от положението на Слим идва точно от America Movil, притежаващ Телеком Аустрия, който пък от своя страна държи А1 България. Милиардерът има банки, енергийни, строителни компании и мини.

Дяловете му в обществените компании са в Caixabank, The New York Times и други Bloomberg даже пресмята, че единствено от дивиденти Слим е спечелил 10 милиарда $ през живота си.

Той е роден през 1940 година в Мексико Сити в семейство на ливански емигранти. Баща му от дребен го учи да чете финансови документи и издания, както и да влага. Карлос наследява бизнеса с търговия и недвижими парцели след гибелта на татко си през 1953 година

Слим приключва своето обучение през 1961 година, а малко по-късно основава и първата си компания -  Inversora Bursatil, която е застрахователно сдружение.

Оттогава до през днешния ден Слим построява своята импрерия, като купува бизнеси, изпаднали в усложнения и ги трансформира в сполучливи мултимилионни холдингови сдружения, след което ги продава на голяма облага.

Основните си покупки той прави през 1982 година, или тъкмо по времето на рецесията в Мексико.

Първата си инвестиция в Съединени американски щати Слим прави през 2009 година, когато дава назаем 250 млн. $ на The New York Times.

Милиардерът прави дебют в годишната ранглиста на сп. Forbes на най-богатите хора в света през 1991 година, когато от списанието пресмятат положението му на 1.7 милиарда $. Предходната година неговата Grupo Carso се листва на борсата, а Слим съумява да приватизира държавната телекомуникационна компания Telmex.

Възходът на Слим продължава до 2010 година, когато той изпреварва Бил Гейтс като най-богат човек в света. Така за първи път от 16 година отпред в подреждането не е американец. Въпреки че през днешния ден отпред още веднъж е американец - в лицето на Джеф Безос, а Бил Гейтс е по-богат от Карлос Слим, последният остава най-богатия мексиканец.

Следващият по благосъстояние в Мексико е Рикардо Салинас, чието положение се прави оценка на 10.7 милиарда $.

Присъствието на Карлос Слим е из цяло Мексико. Gardian даже написа, „ мъчно е да кажем къде свършва светът на Слим и стартира Мексико “.

Освен телекомуникационна компания, той държи строителни компании, банки и даже пречиствателна станция. Негов е даже и единственият аквариум в страната.

Противниците на Слим го упрекват в това, че е монополист и може да диктува цените на услугите, които неговите компании оферират. Това обаче не го тормози и той постоянно споделя: „ Ако се интересувате от мнението на останалите, значи сте мъртъв “.

Богатството обаче уголемява политическото въздействие на Слим в страната. В продължение на много години държавното управление на Мексико си затваря очите по отношение на господстващото състояние на компанията му в телеком промишлеността.

Въпреки рецензиите, Слим е на мнение, че откогато е милиардер, той работи най-много за страната. „ Опитвам се да направя страната ни по-добро място за живот в сферите, в които имаме въздействие “.

Мексиканският паралия споделя, че неговата най-голяма цел е намаляването на бедността, като това следва да се реализира освен на локално, само че и на световно равнище. Това обаче не може да се реализира с дарения. Ето за какво ние би трябвало да сътворяваме бизнес благоприятни условия и да привличаме работна ръка, вместо да обикаляме света като Дядо Коледа, добавя той.

Въпреки благосъстоянието си, Карлос Слим не има аероплан или яхта. Повечето от средствата в действителност се реинвестират или пък отиват за благотворителни начинания.

Тим Паджет, който го интервюира за сп. Time, споделя: „ Ако го погледнеш, в никакъв случай няма да кажеш, че този човек е милиардер. Той към момента живее в къщата си с шест спални, която купува преди 40 година Слим има единствено две огромни пристрастености – кубинските пури и колекционирането на творби на изкуството. "

Слим купува апартамент на 5-о Авеню в Ню Йорк през 2010 година за сумата от 44 млн. $, само че с уточнението, че това е просто инвестиция.

През 2015 година той го разгласи за обмен за 80 млн. $, или с 36 млн. $ повече от покупната цена. Година по-късно той го смъква от продажба, без да откри покупател.

Слим бе женен за брачната половинка си Соумая в продължение на 32 година Тя умря през 1999 година Двамата имат 6 деца, които ще наследят империята от татко им.

След гибелта на жена си за Слим се счита, че е имал няколко сантиментални завоевания, като най-известната от тях е кралица Нор Ал-Хюсеин от Йордания. Соумая и някогашният брачен партньор на Нор – крал Хюсеин, умират в разстояние на няколко дни. Двете фамилии са много близки до този миг, като даже се счита, че са обикаляли света дружно.

През 2004 година Слим се отдръпва от ръководството на трите си най-големи компании, като се концентрира върху здравето си, благотворителността и фамилията. Всеки понеделник той вечеря с шестте си деца и техните половинки, като диалозите тогава са главно за бизнес. В сряда Слим обядва с внуците си.

Той продължава да държи контрола върху империята си, само че през днешния ден ежедневната активност се прави от децата му.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР