profit.bgБългария е на първо място по публични разходи за сигурност

...
profit.bgБългария е на първо място по публични разходи за сигурност
Коментари Харесай

България харчи най-много в ЕС за сигурност и вътрешен ред

profit.bg

България е преди всичко по обществени разноски за сигурност и вътрешен ред в Европейския съюз, демонстрират данните на Евростат.

В класацията по разноски за обучение и публични услуги пък сме на едно от последните места, спрямо останалите страни членки.

Европейската статистическа работа разгласява данни за държавните разноски на всяка от страните членки (плюс Англия, Лихтенщайн, Исландия и Норвегия) в 10 съществени бранша за 2018 година

Общо за Европейски Съюз максимален дял заемат разноските за обществена отбрана – 19.2% от брутния вътрешен артикул. На второ място са тези за опазване на здравето (7% от БВП), а на трето – за обществени услуги (6% от БВП).

Следват обучение (4.6% от БВП), стопански действия, включително рандеман на потребни изкопаеми, търговия, земеделие, строителство и други (4.4%, сигурност и вътрешен ред (1.7%), защита (1.2%), занимания, просвета и религии (1.1%), отбрана на околната среда (0.8%), жилищна и обществена инфраструктура (0.6%).

 

В множеството от тези 10 съществени категории държавните разноски на България са под междинното за Европейски Съюз, като се изключи секторите икономическа активност, сигурност и вътрешен ред и обществена инфраструктура.

Страната ни държи първото място в класацията по бюджетни разноски за сигурност и публичен ред, като дял от брутния вътрешен продукт– 2.5%, следвана от Хърватия (2.4%) и Унгария (2.3%). Средното равнище за 27-те страни от Европейски Съюз е 1.7 на 100.

За общи стопански действия с държавно присъединяване в България се харчат по 6.7% от Брутният вътрешен продукт. Страната ни дели третото място с Хърватия, където нивото е същото. На първо място по този индикатор е Кипър (9.9% от БВП), а на второ – Унгария (7.7% от БВП) при приблизително ниво за Общността от 4.4 на 100.

Разходите за жилищна и обществена инфраструктура у нас са на равнище от 1.1% от Брутният вътрешен продукт – колкото във Франция и Латвия. Преди нас са единствено Хърватия (1.7%) и Кипър (1.5%), а междинното равнище за 27-те е 0.6%.

В съвсем всички останали сегменти на държавните разноски обаче България се подрежда на едно от последните места.

За публични услуги в страната ни се харчат по 3.3% от Брутният вътрешен продукт, което ни отрежда предпоследно място преди Ирландия (3.1%) при приблизително ниво за Европейски Съюз от цели 6%. Първенците по този индикатор са Гърция (8.3%), Унгария (8.3%) и Финландия (8%).

 

При обществените разноски за обучение също сме на опашката с 3.5% от Брутният вътрешен продукт. Зад нас са Румъния и Ирландия с по 3.2%, а междинното равнище за 27-те страни членки е 4.6%. Най-много за тази сфера отделят Исландия, Швеция и Дания – надлежно 7.3%, 6.9% и 6.4%.

В класацията по разноски за защита (1.1% от БВП) сме покрай междинното равнище за Европейски Съюз – 1.2%. Същото важи и за бюджетното перо занимания, просвета и религии – там сме с 0.8% при 1.1% приблизително за Европейски Съюз, както и при разноските за защите на околната среда – 0.7% при 0.8% приблизително за Европейски Съюз. 

Първите три места в отбранителния бранш са за Латвия (2.1%), Естония (2%) и Гърция (2%), за отбрана на околната среда най-вече пари се харчат в Холандия (1.4%), Белгия (1.4%) и Гърция (1.3%), а за просвета и занимания – в Унгария (3.2%), Исландия (3.1%) и Естония (2%).

При опазването на здравето междинните обществени разноски на 27-те страни възлизат на 7% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който в България са в размер на 5%. Първите места са за Дания (8.3 на сто), Австрия (8.2 на сто) и Норвегия (8.2 на сто).

Разходите за обществена отбрана у нас доближават 12% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който приблизително за общността са на равнище от 19.2 на 100, като първите три места се заемат от Финландия (с внушителните 24.1% от БВП), Франция (23.9%) и Дания (21.9%).  

Пълният набор от инфографики за държавните разноски на страните от Европейски Съюз можете да разгледате  тук

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР