ПрофилЛушън Ким e анализатор във вашингтонския Wilson Center. Бил е

...
ПрофилЛушън Ким e анализатор във вашингтонския Wilson Center. Бил е
Коментари Харесай

Интервю | Лушън Ким: Системата на Путин е разтърсена из основи

ПрофилЛушън Ким e анализатор във вашингтонския Wilson Center. Бил е началник на московското бюро на Националното публично радио (NPR) в Съединени американски щати. По-голямата част от професионалната си кариера е посветил на проучването на Русия и страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. ПрофилЛушън Ким e анализатор във вашингтонския Wilson Center. Бил е началник на московското бюро на Националното публично радио (NPR) в Съединени американски щати. По-голямата част от професионалната си кариера е посветил на проучването на Русия и страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Защо протестът на Пригожин стана вероятен? Защо му беше разрешено да се конфронтира с съветското Министерство на защитата толкоз дълго? Путин издава санкции и за доста по-малко.
Силно персонализираната система на ръководство на Путин направи метежа вероятен. Пригожин е артикул на тази система. Той предложи на съветския президент услуги, на които не можеше да се устои - от " фабриката за тролове ", която изкривяваше обществените мрежи по време на избори в Съединени американски щати и Европа, до наемническата войска на " Вагнер ", вършеща мръсната работа на Кремъл в Украйна, Близкия изток и Африка. Фактът, че Пригожин беше незаменима част от системата, изяснява за какво Путин го търпеше толкоз време. Но това страшилище не беше планувано да се обърне против господаря си.
Какви бяха вероятностите на 25 000 вагнеровци против цялата държавна машина?
Не доста положителни. Макар че ние към момента не знаем детайлностите за протеста и не разбираме точните му цели. Беше ли в действителност единствено " протестен марш ", както в този момент твърди Пригожин? Или той очакваше постоянни армейски елементи да го последват? Всъщност ние даже не знаем какъв брой тъкмо бойци са взели участие в реалност.
Това страшилище не беше планувано да се обърне против господаря си. Сделката с посредничеството на Беларус отстрани ли опасността за Кремъл в близко бъдеще? Разклатена ли е системата?
Всичко зависи от това какво ще направи Пригожин от тук нататък. Той има доста почитатели в обществените медии и се трансформира в най-известния пълководец на терен от началото на пълномащабната инвазия в Украйна. Не считам, че неговото тръгване за Беларус е решение на рецесията, а мисля, че е единствено отсрочване на предстоящ конфликт. Системата на Путин е разтърсена изоснови.
Реклама Какво е бъдещето на Русия в политически проект, откакто стана ясно, че Путин се провали в обезпечаването на мира сред другите фракции?
Възходът на Пригожин и на хора като него е пряк резултат от диктатурата на Путин. Пригожин наруши неписаното предписание да не се престъпва Кремъл и сподели какъв брой надалеч може да отиде. Сега животът му е в заплаха, само че може да е окуражил други, които не са удовлетворени от провеждането на войната.
Фактът, че Пригожин беше незаменима част от системата, изяснява за какво Путин го търпеше толкоз време. Какво значи всичко това за украинците? Как могат те да се възползват от обстановката?
Отслабването на режима на Путин е добра вест за Украйна, защото това разсейва Кремъл от войната. Но също по този начин има и заплаха за Киев - с цел да възвърне престижа си, съветският президент може да ескалира степента на принуждение против Украйна.

Интервюто взе Марина Станева
Свързани публикации Анализ | Как да разбираме обстановката в Русия: 10 извода от прекратения поход към Москва 27 юни 2023, 09:28 Сам си го избра – по какъв начин Пригожин измина пътя от другар на Путин до зложелател №1 на Русия 26 юни 2023, 09:57 Руската частна войска " Вагнер " и по какъв начин тя се трансформира в толкоз значим фактор 25 юни 2023, 16:16 Едуард Лукас: Европа би трябвало да осъзнае, че Русия ще бъде проблем през идващите десетилетия 2 юни 2023, 06:27
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР