Профили в социалните мрежи открито предлагат услуги от името на

...
Профили в социалните мрежи открито предлагат услуги от името на
Коментари Харесай

Услуги от името на хакера Емил Кюлев се предлагат в социалните мрежи

Профили в обществените мрежи намерено оферират услуги от името на хакера, представящ се с псевдонима " Емил Кюлев ". В петък беше арестуван 21-годишният Теодор Илиев, упрекнат, че стои зад този прякор. Според прокуратурата той е съумял да пробие базата данни на над 30 държавни институции и компании, а по-късно ги е изнудвал, с цел да не ги популяризира. Според специалисти - младият мъж е работил самичък и е бил самообразован, учил е единствено до 9 клас.

Един от профилите, който употребява псевдонима " Емил Кюлев ", дава обещание необятна гама от хакерски офанзиви, осъществена от експерти с опит.

" Хакване на всички обществени мрежи. Аз съм хакера Емил Кюлев ", се споделя в рекламно видео в една от страниците.

Без терзание е оповестен телефонен номер, на който звънна подставено лице на Българска национална телевизия. Оказа се, че и хакерите наблюдават за трудовите си права:

" Може ли да звъннете след 10 минути, тъй като съм в обедна отмора сега? ", споделя индивидът, представящ се за хакера " Емил Кюлев ".

По-късно подставеното лице научи какъв брой коства хакването на Facebook профил на промоция.

" Хакването става за 15 минути. Пращате ми линк на самия Facebook или ми вършиме скрийншот на самия профил. Цената от 320 лв. е на 240 лв.. Свалихме я цената ", изясни ни той.

Дали става въпрос за същински киберпрестъпници или за хора, които се възползват от известността на хакера с този псевдоним - не е ясно.

" За страдание са доста и лицата, които могат да имат такива умения, а то и би трябвало доста малко, с цел да можеш да пробиеш да кажем един Facebook профил ", посочи Явор Колев - специалист по киберсигурност.

За първи път Явор Колев чул за хакера " Емил Кюлев ", до момента в който оглавявал отдела Киберпрестъпност в ГДБОП. Проверявана е информация, че предложил във конгреси данни на институции, само че действително не е имал достъп до тях. Преди две години чул за него още веднъж - към този момент в качеството си на специалист в огромна застрахователна компания, за която хакерът твърдял, че е откраднал данни и изискал откуп.

" Ние установихме, че наши бази данни той не е достъпвал, няма пробиви в нашата киберсигурност и надлежно ние събрахме задоволително данни за неговата активност, установихме кой е той и предоставихме данните на правоохранителните органи. Нашата компания не се е поддала на този напън, данните, които популяризира нямат нищо общо с базата данни на компанията " разяснява още Явор Колев.

Според прокуратурата упрекнатият Теодор Илиев е съумял да пробие базите данни на 33 компании. Прокуратурата твърди, че в криптопортфейли, свързани с него, са минали биткойни за към 800 000 $. Според отбраната му, няма директни доказателства, че той и хакерът " Емил Кюлев " са един и същи човек.

" Образование няма, той е с, доколкото знам, главно обучение, безусловно самообразован, тези хора нормално имат високо мнение за себе си ", добави Явор Колев.

В момента Илиев е в ареста, а предлагането на разнообразни хакерски услуги тече. Според специалисти - в мрежата няма 100% гаранции за сигурност, само че киберхигиената и деликатната работа с персонални данни значително пази.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР