ПрофилЕдуард Лукас е британски писател, специалист по сигурността и политик.

...
ПрофилЕдуард Лукас е британски писател, специалист по сигурността и политик.
Коментари Харесай

Интервю | Едуард Лукас: Може да има доста различни лидери, идващи бързо един след друг след Путин

ПрофилЕдуард Лукас е английски публицист, експерт по сигурността и политик. От 1986 година отразява протичащото се в политиката, стопанската система и сигурността в Централна и Източна Европа. До 2018 година е старши редактор в сп. Economist. Сега е колумнист в The Times и анализатор в Center for European Policy Analysis (CEPA). Автор е на книгата " Новата студена война: Русия на Путин и опасността за Запада ", в която още през 2008 година написа: " Кремъл съставлява заплаха както за Русия, по този начин и за света. " ПрофилЕдуард Лукас е английски публицист, експерт по сигурността и политик. От 1986 година отразява протичащото се в политиката, стопанската система и сигурността в Централна и Източна Европа. До 2018 година е старши редактор в сп. Economist. Сега е колумнист в The Times и анализатор в Center for European Policy Analysis (CEPA). Автор е на книгата " Новата студена война: Русия на Путин и опасността за Запада ", в която още през 2008 година написа: " Кремъл съставлява заплаха както за Русия, по този начин и за света. " Защо протестът на Пригожин стана вероятен? Защо му беше разрешено да се конфронтира с съветското Министерство на защитата толкоз дълго? Путин издава санкции и за доста по-малко.
Истината е, че има извънредно доста неща, които не знаем за метежа - не знаем какво в действителност провокира Пригожин да работи и не знаем за какво той спря, както и не знаем какви са основите на договорката с Путин. Това, което можем да кажем, е, че става въпрос за голям неуспех на съветския президент и на системата - за какво службите не са усетили нищо. Те или не са знаели какво става, което е зле. Или са знаели, само че са решили да не подхващат нищо. Това се е случило, или тъй като не са могли, което е доста зле, или тъй като са мислели, че могат да изиграят нещата в своя изгода, което е доста рисковано. Защото в последна сметка стореното направи Путин да наподобява слаб. А основата на епохата на Путин е стабилността, той е индивидът отпред. Сега не изглеждаше като индивида отпред, в действителност той не наподобява по този начин от известно време. Това е миг, в който хората си споделят: Боже, индивидът на върха май не е за тази работа!
Става въпрос за голям неуспех на Путин и на системата - за какво службите не са усетили нищо. Какви бяха вероятностите на 25 000 вагнеровци против цялата държавна машина?
Не мисля, че " Вагнер " имаше опцията да превземе Москва във боен смисъл, само че може би те бяха опиянени от своя триумф в Ростов на Дон. И смятаха, че в случай че бъдеш приветстван там, ще бъде приветстван и във Воронеж, а оттова и нататък. Но в действителност е мъчно да си представим какво си е мислил Пригожин - дали си е мислил, че ще разцепи режима, като хора във властовите структури, хора от Главното разследващо ръководство или от друго властово звено ще кажат: Дойде ни до гуша от Путин и по-добре да дойдеш ти! Това е една от огромните мистерии.
Сделката с посредничеството на Беларус отстрани ли опасността за Кремъл в близко бъдеще? Разклатена ли е системата?
Не считам, че Беларус е значителен медиатор. Може би страната беше употребена, с цел да бъде направена договорката и да наподобява не толкоз злепоставяща за Путин. Не мисля, че Пригожин има дълготрайно бъдеще в Беларус, тъй като той желае да играе на по-голяма сцена. Така че е допустимо връзката с Беларус да е до известна степен за разпръскване, а същинският въпрос е какво ще стане със системата на Путин. Тя в реалност получи доста сериозен удар.
Не мисля, че Пригожин има дълготрайно бъдеще в Беларус, тъй като той желае да играе на по-голяма сцена. Реклама Какво е бъдещето на Русия в политически проект, откакто стана ясно, че Путин се провали в обезпечаването на мира сред другите фракции?
Вероятно ще бъдем изправени пред нестабилни времена, смутни времена в Русия. Подозирам, че ще има много разнообразни водачи, идващи бързо един след различен след Путин. Руският президент унищожи институциите в страната и сътвори една система от вида " аз или нищо ". И когато той не е към този момент кадърен за работата, ще има огромна политическа неустойчивост. Това ще бъде неприятно за Русия, само че ще бъде и доста мъчно за Запада. Държавите от Стария Запад към момента не мислят доста за тази опция, до момента в който страните наоколо до Русия мислят за това много повече.
Какво значи всичко това за украинците? Как могат те да се възползват от обстановката?
Украинците би трябвало да следват своята атака, тъй като това е най-важно за тях. В момента те напредват постепенно, само че един от огромните резултати от случилото се е, че то се отразява доста отрицателно на съветския военен морал. Ако украинските врагове се атакуват един различен, това разсейва процеса на взимане на решения, намалява морала и основава благоприятни условия.

Интервюто взе Марина Станева
Свързани публикации Анализ | Как да разбираме обстановката в Русия: 10 извода от прекратения поход към Москва 27 юни 2023, 09:28 Сам си го избра – по какъв начин Пригожин измина пътя от другар на Путин до зложелател №1 на Русия 26 юни 2023, 09:57 Руската частна войска " Вагнер " и по какъв начин тя се трансформира в толкоз значим фактор 25 юни 2023, 16:16 Едуард Лукас: Европа би трябвало да осъзнае, че Русия ще бъде проблем през идващите десетилетия 2 юни 2023, 06:27
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР