Профилактиката, каквато е в момента, не отговаря по никакъв начин

...
Профилактиката, каквато е в момента, не отговаря по никакъв начин
Коментари Харесай

Проф. Валерианова: Стигнахме до колапс на злокачествените заболявания

„ Профилактиката, каквато е сега, не дава отговор по никакъв метод на условията за първокласен онкологичен скрининг “. Това съобщи пред БНР проф. Здравка Валерианова, началник на Националния раков указател.

Тя бе безапелационна, че заплащането от НЗОК на избран пакет профилактични действия, осъществявани от общопрактикуващите лекари, не е онкологична профилактика. Това не е метод за решение на казуса с профилактиката на злокачествените болести в България, акцентира проф. Валерианова, която е посветила дълги години на проблемите на епидемиологията и контрола на рака.

По думите й една от главните цели на Европейския противораков проект е основаването на разширени ракови центрове – нещо, което имахме в България и това са някогашните онкологични диспансери.

„ Тези диспансери работеха, те бяха част от националната мрежа на рака в България. Тази мрежа се разгради. В момента стигнахме до колапс на злокачествените болести. Не единствено отначало би трябвало да създадем тази мрежа по рекомендациите на Европа, отначало би трябвало да създадем и Национален онкологичен център “, уточни тя.

Проф. Валерианова изрази мощно терзание от обстоятелството, че хората, които са с раково заболяване, са изправени пред съществени компликации с намирането на подобаващия експерт и точното място, в което могат да получат помощ.

„ Понастоящем, заради това, че вниманието е фокусирано върху това по какъв начин да печелим, по какъв начин повече пари да вземаме от Здравната каса, по какъв начин повече да караме пациентите да заплащат за нашето злокачествено заболяване, се основават клиники, обособени филиали, където се прави само и единствено здравна онкология. Но лекуването на казуса „ рак “ не е единствено здравна онкология, не е единствено лъчелечение. То е комплекс от грижи. Вътре има хирургическо лекуване, профилактика, пробен отдел, където се правят научни проучвания. Там би трябвало и да се диспансеризират и наблюдават съответните пациенти “, акцентира тя.

Проф. Валерианова се спря и на тематиката за националния раков указател.

Специалистката изрази съществено безпокойство, че той ще спре да съществува, в случай че бъде утвърдено прехвърлянето му към Националния център за публично здраве и разбори, каквато стъпка предлага Министерство на здравеопазването.

Националният раков указател би трябвало да се осъвремени, е мнението на специалистката, само че такава смяна е неуместна и няма да докара до позитивни резултати.

Раковият указател съществува от повече от 70 години. Целта му е да събира и проучва информация за злокачествените болести, да дава данни, по които да се разпределят доставките на медикаменти за онкоболни, да се възнамерява откриване на лечебни заведения и нужните за тях експерти, инсталация и кревати, да се наблюдават рисковите фактори за поява на ракови болести, напомни проф. Валерианова.

„ До момента тези данни не се употребяват дейно за обмисляне на онкологичната грижа. Фокусът би трябвало да бъде върху това защо може да послужи тази информация. Предложената смяна не взема решение този проблем. Единственото и главно нещо е къде да бъде локализиран. И кой да се грижи за него, поддържането му, в случай че може да стане без средства, без хора, ей по този начин във въздуха, няма по какъв начин да се случи. Просто няма да има към този момент раков указател “, заключи тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР