Профилактичните прегледи на очите трябва да започнат още от детска

...
Профилактичните прегледи на очите трябва да започнат още от детска
Коментари Харесай

Очен лекар: Профилактичен преглед всяка година след 40 г.

Профилактичните прегледи на очите би трябвало да стартират още от детска възраст – отпреди детето да навърши 1 годинка, с цел да може в случай че има вродена особеност, тя да се лекува на време.

Това сподели пред Euronews Bulgaria доктор Алек Топов, шеф на поделение по офталмология.

След това реди да влезе в първи клас, тъй като измежду децата най-разпространени са рефракционните аномалии. Ако детето е късогледо, то не знае какъв брой би трябвало да вижда и едно понижено зрение в учебно заведение може да му докара много проблеми. Обикновено децата развиват късогледство към 10-12-14-годишна възраст, само че тогава те към този момент споделят на родителите, че не виждат и отиват на обзор.

След това идва един дълъг интервал сред довеждане докрай на учебно заведение и 40-45-годишна възраст, в който в случай че хората нямат проблеми не помнят да вървят на очен доктор.

 
Между 40 и 45 години е добре да се направи един профилактичен обзор, при който лекарят да види очното налягане и очното дъно и да реши дали има проблем. В тази възраст стартира така наречен „ старческо далекогледство “. Хората стартират да имат потребност от очила за четене.
В тази възраст може да се открие и Глаукома, което е извънредно подло заболяване, тъй като изначало пациентите не усещат, че имат проблем, а когато усетят, че зрението им е понижено, към този момент е прекомерно късно. Хубаво е да се върви на профилактични прегледи един път годишно.

Лазерните интервенции на очите е технология, която доста напредна и се трансформира във все по-безопасна за унищожаване на диоптрите. Пациентите би трябвало да изберат сред 3 метода на промяна – с очила, контактни лещи или лазерна хирургия. Преминава се през дълъг прелиминарен обзор, тъй като ние оперираме здрави очи. Диоптърът не значи заболели очи. Ако всичко е премерено тъкмо и е спазен протокола за този тип хирургия, не би трябвало да има връщане на диоптри.

Хората, които доста интензивно работят на компютър страдат от сухота на очите и е добре 1-2 пъти на ден да си капят изкуствени сълзи. С тях не би трябвало да се прекалява, тъй като несъразмерната им приложимост отмива естествените сълзи.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР