Профил: Велина Христова Григорова е магистър по биология от СУ

...
Профил: Велина Христова Григорова е магистър по биология от СУ
Коментари Харесай

Магистър-фармацевт Велина Григорова: Генеричното изписване на лекарства би улеснило много пациентите

Профил: Велина Христова Григорова е магистър по биология от СУ " Климент Охридски " и магистър по фармация от Медицинския университет (МУ) - София. Притежава компетентност " Клинична фармация ", а от 2015 година по болнична фармация. Има осем години трудов стаж в открита аптека. От 2006 година работи в болнична аптека - първо като магистър-фармацевт, а по-късно началник към СБАЛДОХЗ - София, от 2015 до 2018 година управлява болничната аптека на МБАЛ " Уни Хоспитал ", гр. Панагюрище, а от 2018 година досега е началник на болничната аптека към " Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Младост ", София. От 2011 до 2015 година е ръководител на Българското съдружие за онкологична фармация, от 2010 до 2014 година е член на управителния съвет на Професионалната организация на болничните фармацевти в България, а от 2014 година е негов ръководител. Представител е на European Society of Oncology Pharmacy в EMA за 2015 и 2016 година Лектор и началник на образователна процедура по дисциплината " Болнична фармация " на студенти по фармация, постоянно образование от Фармацевтичния факултет на МУ - София. От декември 2020 година ръководи управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Поехте фармацевтичния съюз в един много комплициран миг. Какво се случи за няколко месеца от този момент до момента?
- Всъщност, когато го поех, моментът не беше толкоз комплициран, само че след това се разви много бързо и се появиха много проблеми, които не бяха планувани. От друга страна, всички сме наясно, че в цялото опазване на здравето има проблеми, които години наред се неглижират и в един миг изплуваха на повърхността и изискваха незабавни решения. За мен е горделивост, само че и доста огромна отговорност, тъй като би трябвало да се оправдаят упованията на сътрудниците.
Имате поради като един от проблемите неналичието на обикновено възнаграждение на 100% покритите от НЗОК медикаменти ли?
- Да. Това е наша борба отдавна, тъй като тази такса не беше променяна години наред. Всички сме наясно, че вложенията, които влагат аптеките за обезпечаване на тези медикаменти, въобще не са дребни, а заплащането за техния труд остава непроменено, което демотивира част от тях да работят с медикаменти по протоколи, които се заплащат изцяло от здравната каса. Това пък в последна сметка е неприятно и за самите пациенти, тъй като достъпът до тези медикаменти се лимитира. Мисля, че нарастването беше добра стъпка освен за аптеките, само че и за самите пациенти.
Това е първа стъпка. Мислите ли, че е задоволителна таксата?
- Не, никога не е задоволителна. Има доста неща, които могат да се подобрят в областта на опазването на здравето, по-конкретно обвързвано с аптеките и електронното опазване на здравето, за което в последно време се водят много съществени диспути. Няма по какъв начин да се развива здравната система в страната без електронно опазване на здравето.
Реклама В началото електронните предписания сътвориха доста грижи и на магистър-фармацевтите, и на пациентите...
- Всяко начало е мъчно. Години наред беше отлаган процесът на въвеждане на електронните предписания и когато това стана, осведомителната система трябваше да започва за доста малко време, заради което имаше много дефекти. Ако би трябвало да сме точни, за половин година доста неща бяха усъвършенствани в тази система, само че има още доста да се работи, защото имаме недоволства от страна на сътрудниците и от страна на пациентите. Най-често това, което затруднява аптеките, са сривове в системата или бавното й действие. По данни от НЗИС с времето тези събития са намалели доста, само че към момента не престават да се случват в границите на съвсем всеки ден. Имаме уверението на " Информационно обслужване ", че се работи по въпроса интензивно тези проблеми да се минимализират, само че в процеса има и други участници - IT доставчиците на аптечен програмен продукт, както и системата на НЗОК. От друга страна, откогато стартираха електронните предписания, които досега обгръщат единствено лекарствените средства, заплащани от здравната каса, нямаше контроли и фармацевтът беше зает с това да ревизира всяко наставление на лекаря. Това са механически инспекции, само че са безусловно наложителни, с цел да бъде сигурна аптеката, че даденото лекарство ще й бъде заплатено по-късно от здравната каса. Като прибавим към това и търсенето на датата, на която е издадена рецептата, в случай че пациентът не си спомня тъкмо, в последна сметка се получава загуба на време и на фармацевта, и на пациента. Наличието на някакъв механически проблем постанова предписанието да бъде върнато, с цел да бъде поправено от лекаря. По наше гледище от 1 април 2022 има утвърдени и стартирали редица контроли. За мен една осведомителна система работи добре тогава, когато улеснява работата на тези, които я употребяват. Благодарение на тези контроли времето, което фармацевтите ще отделят, с цел да ревизират дадените предписания, ще бъде доста кратко, защото това ще бъде правено авансово, преди да стигне предписанието въобще да аптеката. В началото имаше компликации, както при всяка нова доработка в една стратегия, само че се надявам в идващите дни сътрудниците да усетят облекчението.
Как се справяте със СЕСПА, програмата за следене на наличностите на лекарствени артикули в аптеките?
- Последният отчет, с който се срещнах, съдържаше информация за 80 дефицитни медикаменти, а преди няколко седмици стигаха до 380 за месец. Изпращането на данни към СЕСПА става автоматизирано. Смятам, че концепцията на тази система да се управлява количеството на наличните медикаменти в страната, тъй че те да са задоволителни за покриване на потребностите на нашите пациенти, е вярна. Доколкото знам, сега има одит на методиката, по която работи системата, и чакам резултата от него. Наблюденията ми са, че огромна част от продуктите, с които имахме усложнения през зимата по време на Коронавирус интервала, в действителност бяха в листата на СЕСПА. Ще се веселя, в случай че нейното действие е асъдействало за това количествата нужни медикаменти да останат на нашия пазар. Анализът ще покаже.
Каква част от аптеките се причислиха към системата за верификация?
- По последни данни - 99% от аптеките по данни на Българската организация за верификация на медикаментите. Това в действителност подсигурява, че на пазара в България могат да бъдат открити единствено качествени медикаменти и в случай че всички верифицират, както би трябвало да бъде, няма по какъв начин до пациентите да доближи опаковка с неразбираем генезис. Причините за сигналите, които подава системата, са разнообразни. Понякога могат да бъдат породени от механически усложнения, да вземем за пример недобре работещ читател. Но има случаи, в които е открит проблем с произхода на дадена опаковка. Такова лекарство се карантинира и чака мнение от Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ). Аптеките имат доста добра връзка с БОВЛ, всеки сигнал се ревизира от тях и аптеката, в която е подаден, се осведоми.
Колко са работещите аптеки в България?
- Принципно са към 3300, само че почти 200 аптеки са болнични. Реално работещите аптеки за обслужване на пациенти са към 3100 съгласно регистъра на ИАЛ. Възможно е да има и обекти в развой на закриване измежду тях. За да може една аптека да действа, през нея би трябвало да минават задоволително пациенти, оборотът от които да може да покрие разноските. Знаем, че надценките на медикаментите са лимитирани и даже при увеличени разноски, както сега, аптеката няма право да увеличи цените на медикаментите, които отпуска, без това да е нормативно променено.
Реклама Текат ли диалози с институциите по предложенията на Българския фармацевтичен съюз за преразглеждане на Наредбата за ценообразуване и реимбурсиране?
- Наскоро изпратихме наше предложение, което касае смяна в метода на ценообразуване на медикаментите без лекарско наставление, тъй че да бъде обезпечена надценка за търговеца на дребно. Засега към момента нямаме отговор. Цялата тази инвестиция, която споменахме, би била проблем за откриването на нови аптеки в труднодостъпни и отдалечени места. Всички сме наясно, че разпределението на аптеките по райони е неравномерно, което в действителност предопределя и неравномерния достъп на хората до фармацевтични услуги. БФС от години се бори да има някакви тласъци за тези сътрудници, защото това би било добре за хората, които живеят в тези райони. Към все още имаме водени диалози, в това число и с Националното съдружие на общините в България, с концепцията те самите, в случай че могат, по някакъв метод да подкрепят работата и отварянето на аптеки на територията си. С Министерството на здравеопазването от няколко месеца интензивно работим по правенето на Националната аптечна карта. Това е концепция от 2016-2017 година, на която най-после се обърна съществено внимание, с цел да може да се види какъв е дефицитът на аптеки по райони, както и на денонощни аптеки и аптеки, работещи с НЗОК.
Дори по времето на социализма, със наложителното жителство по селата, аптеките в дребните обитаеми места са били субсидирани. Поемат ли общините ангажимент да го вършат в този момент или не?
- Между другото те демонстрираха много сериозен интерес. Първоначално ги поканихме на диалог при нас, по-късно участвахме в среща на тяхна територия и от полемиката стана ясно, че няма да чакат правенето на Националната аптечна карта. Ако има да вземем за пример кметове, които желаят в тяхното обитаемо място да има аптека, а в покрайнината няма такава, те биха могли по някакъв метод да подкрепят съществуването й, да вземем за пример с помещение, за което не се заплаща наем. Също по този начин биха подтикнали финансово съществуваща към този момент аптека да поеме нощни наряди. Имахме предложение към страната - на аптеките, които са единствени в обитаемо място, да се заплащат в допълнение 500 лева, с цел да стартират да работят с НЗОК или да продължат да работят с нея. Засега това ни беше отказано, само че ще продължим да търсим и други способи да подтикваме сътрудниците.
Голяма част от болничните аптеки бяха извънредно натоварени през последните две години. Какви са главните проблеми, пред които сте изправени в тях?
- Беше провокационен интервал. Значително се усили търсенето на медикаменти и персонални защитни средства, което докара до усложнения в снабдяването. Бяха неразбираеми, изключително първоначално, протоколите за лекуване на COVID-19, вследствие на което не се знаеше тъкмо от кой лекарствен артикул ще има потребност. Освен това личният състав в болничните аптеки по принцип не е огромен, а с това натоварване се оказа дребен и безусловно непълен. Особено при започване на коронавирус рецесията имахме сътрудници, които безусловно спяха в болничните аптеки, тъй като не се знаеше в какъв миг ще се наложи да бъдат на работа, и даваха наряди с престои през нощта в аптеката. Работата в болничните аптеки по време на пандемията се усили неколкократно. Най-големият проблем в действителност е, че едно лечебно заведение може да разчита единствено на своята лична болнична аптека или на тази, с която има контракт, и в случай че тя не може да обезпечи обещано лекарство, болничното заведение няма по какъв начин да се достави по различен метод. А по време на всички талази от COVID-19 имаше дефицит и на медикаменти, и на консумативи освен в България заради доста увеличеното търсене в международен мащаб и лимитираните индустриални мощности на фирмите.
Това би ли могло по някакъв метод да се промени, с цел да бъде в интерес и на вашата работа, и на пациентите?
- По принцип имаме диалози с министерството, само че те по-скоро касаят смяната в уредбата, обвързвана с неразрешените за приложимост в страната медикаменти, които лечебните заведения употребяват. От доста години се води и диалог по какъв начин да се улесни работата на болничните аптеки.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Здравеопазване 3 Седмицата 1 Промишленост 2 Здравеопазване 3 Седмицата 1 Здравеопазване Реклама Продължава ли БФС да държи на тезата си за генерично изписване и заменяне?- Да, тъй като считаме, че това е в името на пациента. Според нашето законодателство има такава алтернатива и сега - по преценка на лекаря. В лечебните заведения се работи по този метод, тъй като лечебните заведения купуват медикаменти след търгове и договорите се подписват единствено за едно комерсиално име от INN - нормално най-хубавото ценово предложение и лекарите работят единствено с него за периода на контракта. Генеричното изписване и заменяне не е нещо, което не е обикновено - намира се в много страни. Това би улеснило в огромна степен пациентите, тъй като в случай че в аптеката липсва сега обещано комерсиално име, което е предписал лекарят, може да бъде сменено с друго, което е налично, със същата дейна съставна част и същата дозова форма.
В момента поради по-голямата значимост на други въпроси не обсъждаме интензивно тематиката, само че тези благоприятни условия стоят постоянно на напред във времето.
Наскоро връчвахте дипломите на младите магистър-фармацевти. Каква част от тях остават в България, по какъв начин можете да ги насърчите?
- Много сътрудници напущат и което е по-лошо - забележителна част от тези, които остават в България, не желаят да работят в аптеки, което в последна сметка не е добре както за аптеките, по този начин и за пациентите. Младите хора би трябвало да бъдат стимулирани да останат да работят тук. Причините за това състояние са разнообразни, само че от значително значение е и отношението към фармацевтите в аптеките. Не би трябвало да забравяме, че магистър-фармацевтите са медицински експерти и те могат да бъдат доста потребни на пациентите с съвещания по отношение на метода, по който се би трябвало да се одобряват медикаментите, за вероятните взаимоотношения и странични резултати. Така че смяната на отношението на хората към фармацевтите също би била тласък за младите сътрудници.
Активни ли са вашите сътрудници в присъединяване си в продължаващото образование?
- Българският фармацевтичен съюз е много деен в тази активност. Имаме тъкмо регламентирани правила, по които се прави оценка всяко продължаващо образование, които се съблюдават прецизно. Колегите имат опция да посетят даден модул или да придобият нови познания онлайн. Бих споделила, че нашата организация е водеща в метода, по който се реализират продължаващите образования. Разбира се, всеки самичък преценя какво да посети и по какъв начин да посети, само че имаме значителен избор от тематики и от събития както за откритите аптеки, по този начин и за болничните аптеки. Освен това всеки може да се образова и в други области на фармацията, не безусловно свързани със заеманата сега служба.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Какъв ще бъде фокусът на идните Фармацевтични дни?
- Дори и да не го обявим, в центъра на нашите полемики ще бъде процесът на цифровизация, тъй като, когато се съберем дружно, постоянно обсъждаме най-наболелите тематики. Тъй като това се случва, трансформира и развива сега, електронните предписания ще бъдат наш фокус. Имаме и доста забавни тематики, свързани с новости във фармацията, с лекарствени взаимоотношения, с правните връзки в региона на фармацията. Това е най-голямото събитие в региона на фармацията в България и нормално в него вземат участие няколкостотин магистър-фармацевти, което е сериозна посещаемост за събитие от медицински темперамент.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР