Профил: ТОМОКО ИИДА, е директор във Филип Морис Интернешънъл (ФМИ)

...
Профил: ТОМОКО ИИДА, е директор във Филип Морис Интернешънъл (ФМИ)
Коментари Харесай

Историята на системата за нагряване на тютюн в Япония

Профил: ТОМОКО ИИДА, е шеф във " Филип Морис Интернешънъл " (ФМИ) и дава отговор за връзките с научната общественост за Азия. Преди да заеме тази районна служба, тя е шеф " Връзки с обществеността и научни въпроси " на компанията в Япония, взела участие в подготовката на стартирането на системата за нагряване на тютюн (СНТ) на компанията, известна с комерсиална марка IQOS, в страната.
През 2000 година близо 47.4% от мъжете и 33% от всички пълнолетни лица в Япония пушат цигари, като в разпространяването на тютюнопушенето се регистрира нищожен спад от към 1.8-1.9%. От 2015 година обаче, с стартирането на СНТ на пазара, продажбите на цигари стартират да спадат пет пъти по-бързо, в сравнение с в предходните години, като междинният годишен спад възлиза на 9.5% съгласно изследване в страната на откриватели от Американското общество за рака.

Данните сочат също, че даже и откакто СНТ излиза на пазара, общите продажби на тютюневи произведения (включващи и нагреваеми тютюневи произведения (НТИ) и стандартни цигари) не престават да понижават. Данни от Националното изследване на здравното положение и храненето от 2019 година (проучването не се организира по-късно поради пандемията) сочат, че 76% от потребителите на Научно-техническа информация използват единствено тези артикули. Само 24% от потребителите на Научно-техническа информация не престават да пушат и цигари. Също по този начин данните демонстрират, че съществуването на Научно-техническа информация на пазара има нищожно влияние върху използването на тези произведения от непушачи, някогашни пушачи и подрастващи, т.е. хора, за които те не са предопределени.

Това, с което Япония е неповторима, се демонстрира в ясно изразените и наложени в обществото полезности на хората в тази страна като хигиена, непорочност и вежливост, както и в интереса и бързото разбиране на нови технологии и нововъведения. Пушачите в Япония още първоначално разпознават някои от характерностите на СНТ, защото те се вписват в характерната просвета на страната и упоменатите полезности - СНТ не образуват пепел, не отделят пушек, миризмата е по-слаба, а също по този начин понижават риска от битови пожари.
Реклама
Данните за използването на СНТ в Япония сочат, че преориентирането на пушачите към приложимост на СНТ способства за намаляването на тютюнопушенето и това води до осезателен спад в продажбите на цигари. Според последния отчет за положението на бранша на Института по тютюна на Япония потреблението на цигари е намаляло с 44% за 5 години след стартирането на СНТ на пазара, което е най-големият спад, регистриран в миналото в Япония.

Швеция е различен образец за страна, в която тютюнопушенето е едва публикувано, защото преобладаващата приложимост на снус - артикул, който доставя никотин без горене и без пушек, е изиграла значима роля изключително измежду мъжете и е съдействала за регистрираната в страната по-ниска заболеваемост от рак на белия дроб и сърдечно-съдови заболявания. Примерът от Швеция, сходно на Япония, демонстрира, че на пушачите, които не биха отказали пушенето, може да се предложи различен подобаващ за тях артикул, с цел да се пренасочат към него, с което може да се реализира понижаване на тютюнопушенето.

В Япония " Филип Морис Интернешънъл " организира изследване за пасивно излагане за да се оцени въздействието от използването на СНТ върху употребяващите и върху неупотребяващите в действителни условия.

В рамките на изследването неупотребяващи са изложени на аерозол от СНТ в ресторант в Токио. Преди и след излагането се събират проби от урина, с цел да се дефинира съществуване или липса на избрани нездравословни субстанции в организма, които се съдържат в урината при пушачите. Тъй като използването на СНТ не води до обособяване на пушек, резултатите от изследването демонстрират, че няма отрицателно влияние върху качеството на въздуха на закрито. В пробите не се откриват увеличени равнища на никотин и на характерни за тютюна нитрозамини (TSNA) след пасивното излагане на аерозол от СНТ.
Реклама
Министерството на здравеопазването в Япония организира свои лични изследвания и се произнесе: " Резултатите не опонират на включването на СНТ в регулаторната рамка като артикул, позволен за приложимост в затворени пространства, за разлика от цигарите. " С промени в Закона за промоция на здравето бяха наложени нови ограничавания за пушене на цигари в пространства с дребен размер. В по-големи заведения пушенето е позволено единствено в специфични кабини за пушене, в които не е разрешено да се употребяват храна и питиета. Научно-техническа информация могат да се използват в зони, обособени за приложимост на Научно-техническа информация, в които е позволена потреблението на храна и питиета.

Според друго клинично изследване, извършено в Токио и Фукуока, се регистрира скалиране и заглаждане на кореновите повърхности при пациенти с пародонтит, при пациенти, които пушат, и при пациенти, минали на СНТ, само че крайните резултати са по-благоприятни при пациентите с пародонтит, минали на СНТ, за местата с по-голяма дълбочина на джоба при сондиране.

В Япония са извършени още четири изследвания от Министерството на здравеопазването, труда и обществената политика (МЗТСП) и институции към него. В изследване за понижени излъчвания, оповестено в Journal of UOEH, Националният институт за публично здраве доближава до извода, че " концентрациите на никотин в нагреваемите тютюневите стикове и в главната аерозолна бликам от СНТ са съвсем същите като тези в стандартните горими цигари, до момента в който концентрациите на TSNA са една пета, а на въглероден окис (CO) - една стотна, от тези в стандартните горими цигари ".

МЗТСП и Националният раков център (НРЦ) реализираха две изследвания в Япония, с които изследват въздействието на Научно-техническа информация върху качеството на въздуха на закрито. Те установяват, че " излагането на аерозол от СНТ в особено обособено помещение при нормални условия се дефинира като възможно, защото пожизненият риск за развиване на рак се чака да е под виртуална безвредна доза (VSD) от 10-5 (1/100 000), което е с три порядъка по-нисък риск от риска от пушене на цигари в същите условия ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР