Профил: Проф. д-р Асен Дудов, дм, е началник на Клиниката

...
Профил: Проф. д-р Асен Дудов, дм, е началник на Клиниката
Коментари Харесай

Проф. д-р Асен Дудов, дмн: Скоро ще има нови ваксини против рак

Профил: Проф. доктор Асен Дудов, дм, е шеф на Клиниката по здравна онкология към " Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Младост ", медицински шеф на лечебното заведение и ръководител на Българското онкологично научно сдружение. Специализирал е в Saint John`s College, University of Oxford, Великобритания; Institut Jules Bordet, Белгия; Thoraxklinik Heidelberg, Германия; Gustave Rossy Institute, Франция; San Francisco Comprehensive Cancer Center, САЩ; Harvard Medical School, САЩ; Massachussetts General Hospital, САЩ; MD Anderson Cancer Center, Съединени американски щати. Проф. Дудов е член на Европейската организация за проучване и лекуване на рака (EORTC); Европейската асоциация по здравна онкология (ESMO); Европейската организация за проучване и лекуване на невроендокринни тумори (ENETS); Американската асоциация за проучване на рака (AACR). Интересите му са ориентирани към терапия на солидни тумори и в частност подходи за превъзмогване на лекарствената устойчивост. Специалист е и в региона на прицелната терапия на рака на млечната жлеза, невроендокринни тумори на дебелото и правото черво, бъбрека и простатата. Застигна ли ви постковидна вълна от недиагностицирани и нелекувани до момента пациенти с онкологични болести?
- За страдание да. Както и го чакахме през последните години, сега се натрупаха онкологични пациенти и пациенти с други хронични болести, които заради рестриктивните мерки за посещаване на болница, които съществуваха дълго време, заради това, че някои просто ги беше боязън, потърсиха лекарска помощ късно. През ноември, който е отдаден на битката с рака на простатата, е още по-жалко за тези пациенти, които имат очевидна симптоматика, а пък за нея би трябвало много дълго да се чака. Те се явяват с много високи стойности на простатно-специфичен антиген (туморен маркер за рак на простатата), като при някои те са били повишени повече от две години - още първоначално или преди ковидната обстановка. Това е една безусловно лечима болест. Винаги наблягам, че в първи и втори етап на онкологичното заболяване, в които за благополучие идват при нас множеството пациенти, петгодишната преживяемост е 100%, т.е. това са безусловно операбилни, безусловно лечими пациенти. И едно такова закъснение в действителност е тъжно.
Вие имахте и ден на отворените порти за рака на гърдата, дамите по-активни ли са в прегледите за това заболяване?
- Да, ранната диагностика и лекуване при тази локализация се възстановиха в огромна степен. Може би дамите събират повече кураж от мъжете, тъй като неведнъж мъжете не го признават, само че при тях в по-голяма периодичност се срещат проблеми с вземането на кръв да вземем за пример, колабиране, страхови реакции. При дамите това се среща по-рядко и те събират повече кураж да извършат диагностиката и да продължат своето лекуване. Мъжете в някаква степен се двоумят, макар че някои от тях даже са дали промеждутъчен простатно-специфичен антиген, който се е покачил, и за жалост в този момент идват с напреднали процеси, при които към този момент се е засегнало и уринирането. Това в действителност ги довежда до лекаря, само че с в неотложни положения или тежки положения.
В същото време опциите за лекуване се усилват от ден на ден. През идната година се чака на пазара да влязат и да бъдат реимбурсирани 30 нови медикаменти. Голяма част от тях са онкологични лечения. Кои са новите очаквания съгласно вас?
- Да, преди всичко има нови индикации на към този момент употребявани медикаменти, които са многообещаващи, и се надявам и на актуализирането на индикациите. Става въпрос за лечения, свързани с тумори на дебелото черво и на матката, което е доста значимо, тъй като те са извънредно лъчечувствителни, само че доста резистентни на класическата химиотерапия. И имунотерапията, изключително това, което виждаме в клиничните изпитвания, в действителност прекатурва, в положителния смисъл на думата, живота на тези пациентки. Също по този начин има един огромен късмет за пациентите с тумори на главата и шията, които без тези модерни биологични лекувания и индикациите, които се уголемяват там, претърпяват неведнъж много тежки, а от време на време инвалидизиращи интервенции. В техния случай независимо с биологичната терапия или пък в съчетанието й с лъчева терапия дават също един отличен резултат.
Реклама
Имаме някои нови индикации на типичен медикаменти. Аз за жалост няма по какъв начин да загатвам имена, колкото и да ми се желае, само че 1-2 медикаменти, които употребявам от много години, в действителност се оказват с изключителна интензивност, с изключение на към тумори на дебелото черво и към тумори на стомаха, които стават все по-чести. За страдание тази локализация, която дълги години намаляваше, през последните е една от доста бързо разрастващите се в индустриализирания свят - Западна Европа и Съединени американски щати.
Имате ли пояснение, да не би да е поради качествата на храната?
- Не, почтено казано, няма и в литературата нещо, което да е изрично. Разбира се, всеки се замисля за храната, дали повода е в нещо от тази безкрайна химизация, която ни обгръща отвред, дали методът на живот. Не е редно да се споделя, че има нездравословни храни. То се оказва, че юридически не е доста хубаво да се споделя, защото този, който споделя, че една храна влиза в групата на нездравословните храни, може да понесе последици. И аз, около подготовката на противораковия проект, се научих, че тези, които са, да го кажем, не доста здравословни, това са най-много бързите храни. Те съдържат доста овкусители, доста стабилизатори, аз няма да посочвам, несъмнено, в коя верига. Но има сандвичи, които могат и един месец да бъдат даже не в хладилника, не че са свежи, само че имат почти същия тип, в който човек ги е купил.
Разбира се, значение има все по-забързаното ни всекидневие, което не всеки път разрешава да се приготвя храната. Човек има все по-малко време вкъщи за готвене, за естествени артикули, все по-често се обръща към такива бързи вериги за хранене. Може би това е един от факторите.
От друга страна, съществува доктрина, която съгласно мен към момента е спекулативна, до каква степен потреблението на вода от водопроводната мрежа, която не е особено купена, било филтрирана, било минерална, не води до една изразена такава съставния елемент. Нормите за хлориране на водата в градовете стават все по-високи, защото знаете, че изключително огромните градове експанзивно се разрастват. Това постанова неведнъж върху по-стари съоръжения да се включват нови и нови здания и с цел да се реализира сигурността на питейната вода, неведнъж тя се и хлорира в по-голяма степен, нормите от ден на ден и повече се усилват.
Реклама Дали увеличената заболяемост е композиция от тези фактори?
Не имам вяра, само че една болест има многофакторна причина, или както ние го назоваваме - полиетиологична. Всъщност евентуално повода може да бъде една. Дано по-бързо тя да се откри, само че ракът на стомаха е една от локализациите, които се усилват несъмнено, и търсим аргументите. Всяка лечебна стъпка там ни е извънредно скъпа, защото това са пациенти със затруднено хранене, с продължителен дефицит на желязо, защото стомахът е органът, който усвоява желязото и витамин В12, и при тези пациенти се постановат в допълнение лекуване с желязо и В12, спомагателни способи за тяхното зареждане, с цел да се организира и съответно лекуване. Има доста нови лечения. Вероятно наближаваме и времето, не от идната година, само че по-нататък, в което ще бъдат налични и няколко ваксини, които имат противотуморно деяние. Може би първата стъпка ще бъде в лекуването на рака на простатата, само че това е една концепция, да го кажем, една платформа за лекуване, която ще обгръща нови и нови локализации, тъй като това е принцип на лекуване, принцип на държание.
Споменахте антираковия проект, вашата работа по него завърши, и то доста бързо, извънреден експертен труд. Предадохте го на предходния екип на министерството. Доколкото разбирам, има корекции при новия екип. В каква посока са те?
- Ние го предадохме на новия екип на Министерството на здравеопазването, тъй че проектът би трябвало да бъде гласуван от Министерския съвет.

Министерство на здравеопазването в началото направи една нова група, допълваща по-скоро група с разширени членове, само че несъмнено уточнихме, че това няма да свърши задоволително работа, защото още в самото начало на подготовката на проекта при предходния екип уточнихме, че тези големи групи от хора за жалост не са постоянно продуктивни. То дори някои от сътрудниците нямаха и ясна визия за естеството на работата, само че това се почисти. Имаше няколко такива поредни промени в екипа. Така или другояче проектът е приключен. Предаден е на Министерския съвет. Сега, както се споделя, остава в ръцете на всички - и на обществото, и на медиите да оказват влияние, с цел да може нещата да се движат напред. Не би трябвало да се забавяме в тези темпове, които са написани, тъй като в този момент е моментът, след експертната активност, чисто институционалното обличане на проекта, той да бъде подаден в неговия приключен тип към Европейската комисия, към еврокомисаря по опазването на здравето. Защото, както към този момент всички знаят, има планувани 4 милиарда евро за включването на страните членки за финансиране след даването на техните противоракови проекти. Така че уповавам се, че в цялата компликация на нашето всекидневие, която виждаме, с политическите структури, които се вършат, да не забравяме, че политиката не би трябвало да има нещо общо с медицината. Надявам се, че всичко ще приключи по този начин, както беше първоначално, проектът беше направен в действителност от двама политически противници. Манфред Вебер стартира проекта, тогава той дори се наричаше и малко по-различно, беше " стратегически противораков проект ". И още на идната година Урсула фон дер Лайен, макар че бе противник с него тъкмо за поста ръководител на Европейската комисия, направи нужното политиката да не влиза в медицината и продължи работата по проекта. Защото всички ние като човешки същества, без значение от политическите ни пристрастия, без значение от човешките ни усеща, без значение от нашата специалност, без значение от нашата настройка, можем да бъдем наранени от заболяването и няма значение кой какви възгледи има и кой какъв прочувствен, психически, политически или различен статус има. Болният човек би трябвало да се лекува. Условия за това би трябвало да има. Не би трябвало да позволяваме да вземат връх политическите пристрастености. Сега е още по-трудно, тъй като за жалост наоколо върлува война. Това прави нещата сложни, защото чисто стопански в доста сфери на живота нещата са много непредвидими. Надявам се, че по този начин както тези пари са отделени, за благополучие те не са пипнати на европейско равнище и имаме цялостните уверения, че фондовете за битка с рака ще се извършват по този начин, както са гласувани. Надявам се това да продължи, тъй като каквото и да се случва към нас - и исторически мъчно, и исторически елементарно, то ще си отиде в историята. Докато за рака е ясно, че към този момент се е изравнил със сърдечно-съдовата и мозъчно-съдовата болестност и смъртност и оттук насетне ще бъде първенецът в това наличие на заболяванията. И не трябва да изтървем нишката, защото тази война е голяма. Между другото тя е голяма и като мащаби и не е неприятно да си припомняме и цената й в пари, тъй като който мисли доста за пари, би трябвало да знае, че все още всяка година Европа дава годишно единствено за лекуване на своите жители от рак над 200 милиарда евро. И би трябвало да не губим тази борба, тъй като политиката ще влезе в историята, само че за жалост заболяванията в този им тип, в тази конструкция, в този размер са действителността към нас, която няма по какъв начин да повлияем нито с договаряния, нито с помирение, а единствено със взаимни дейности.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР