Профил Патрик Пулвермюлер е главен изпълнителен директор на софтуерната компания

...
Профил Патрик Пулвермюлер е главен изпълнителен директор на софтуерната компания
Коментари Харесай

Патрик Пулвермюлер, Acronis: В София скоро ще достигнем 1000 души

Профил Патрик Пулвермюлер е основен изпълнителен шеф на софтуерната компания Acronis от средата на 2021 година Той наследи Сергей Белоусов, който основава компанията през 2003 година Пулвермюлер се причисли към профилираната в киберсигурност и предпазване и ръководство на данни група от хостинг компанията GoDaddy, където преди беше президент на бизнеса с сътрудници. Преди това е заемал мениджърски позиции като основен изпълнителен шеф на Host Europe GmbH и основен изпълнителен шеф на Host Europe Group (HEG), където е бил основен действен шеф. Белоусов остана в борда на шефовете на компанията и дава отговор за тактиката и разработките на нови технологии и научни проучвания. През предходната година Acronis набра 250 млн. $ в рунд, воден от щатския фонд CVC Capital Partners. Той я оцени на 2.5 милиарда $. Acronis има над 1700 чиновници в 34 местоположения в 19 страни. Основното решение на компанията Acronis Cyber Protect се продава в над 150 страни и се употребява от над 20 000 снабдители на услуги за отбрана. В София е най-големият R&D център на компанията, в който работят близо 500 души. Плановете са броят им да доближи 1000. Приходите на българското сдружение " Акронис България " набъбнаха от 19 до 35 млн. лева за 2020 година, което я прави една от най-динамичните в промишлеността. Защо избрахте Acronis за идната си мениджърска позиция?
След 22 години в хостинг снабдител не търсих ново кариерно предизвикателство. А и става въпрос за радикално разнообразни компании. Но за какво го направих? По няколко аргументи. Първо, създателят на компанията Сергей Белоусов ме помоли персонално, познавам го от 19 години и имаме идентични визии по доста въпроси. По време на последния рунд на финансиране на компанията имах опцията да погледна от близко проектите за развиване. Все отново става дума за пазар, който пораства с 20% на година и доближава 40 милиарда $. Второ, познавам продуктите на Acronis отдавна, само че най-много ми прави усещане еволюцията им в последните години и превръщането им в пълноценно решение. И трето, напълно почтено ви споделям, страховит резултат върху мен имаха и хората в компанията, мотивацията и културата им. И си споделих: желая да съм част от този екип. Това са главните аргументи: пазарът, продуктите и екипът.
Какви цели си поставихте, откакто станахте основен изпълнителен шеф?
Практически съм работил в една и съща компания в продължение на 22 години, само че в разнообразни функции. През това време продадохме и купихме десетки бизнеси. И по този начин се занимавах с разнообразни компании. И всякога, когато ролята ми се променяше, си давах 60 до 90 дни да проуча радикално новия бизнес. Така че и в този момент си дадох 90 дни в тази ситуация с Acronis. И след тях се явих пред борда на компанията и им споделих: ето какво открих, това са изводите ми и съгласно мен би трябвало да създадем това и това през идващите три до пет години. Обсъдих наученото и със Сергей Белоусов, преди да приказвам пред тях. Но в последна сметка става дума за моята тактика. Вече не мога да отида пред борда и да кажа: оправдавам се, обърках се. Добрите вести са, че тактиката ми дава отговор на избраната преди време визия на Сергей и нямаше никакви тежки полемики.
А къде желаете да видите Acronis след три до пет години?
Може и да звучи скучно, само че преди всичко желаеме да продължим да влагаме в връзките си с нашите сътрудници, които са снабдители на решенията ни. Става дума за към 20 000 компании и капацитетът за напредък е голям. Второ, желаеме да разтеглим продуктовите си оферти и решения през тези сътрудници. И трето, да продължаваме да построяваме развойната си активност, която да ни помогне по-лесно да предвиждаме какво е бъдещето. Ето за какво си партнираме с университети в целия свят, в това число и със Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Това е от изключителна значимост за нас. Но в случай че знаех какво тъкмо ще се случи след пет години, нямаше да седим в този момент тук.
Реклама Acronis е една от най-динамично разрастващите се софтуерни компании в България. Къде е мястото на центъра в София за целия ви бизнес?
Нищо не се е трансформирало, задачата ни е скоро да достигнем 1000 души. Всъщност при работата си за GoDaddy имахме два офиса в София - единият посредством придобиване на друга компания. Около 300 души работеха за GoDaddy от България и доста добре знам опциите на хората там. Така че в тази ситуация на Acronis става дума за най-големия ни офис и планувам той да остане подобен и в бъдеще.
Колко разнообразни бяха предходните ви компании от Acronis?
От културна позиция става дума за еднообразно гъвкави бизнеси. От бизнес позиция са разнообразни, тъй като капацитетът за напредък е непостижим - ние растем доста по-бързо от компаниите в хостинг бранша. Така че внезапно за доста малко време би трябвало да намеря 300 - 400 нови чиновници. Става дума за напълно други темпове. И тук отново опира до културата - би трябвало да откриеш верните хора и да ги интегрираш към екипа. И това е доста по-различно от предходната ми роля, където имах 5000 чиновници, само че добавяхме единствено по 100 - 200 нови хора на година.
Къде виждате да се развива секторът за киберсигурност?
Мисля, че най-хубавият метод да го опишем е да кажем, че киберпрестъпленията са непрекъснато към нас и единствено ще порастват още в бъдеще. Така че ние постоянно ще имаме работа. Колкото по-дигитален става бизнесът ти, толкоз повече имаш потребност от отбрана, с цел да можеш да продължиш да работиш. Очаквам пазарът да продължи да пораства със сегашните темпове през идващите три до пет години. Също по този начин планувам навлизането след време на повече технологии като квантови компютри. И виждам Acronis измежду водачите на този пазар по две съществени аргументи - сами построяваме продуктите си въз основата на последните технологии, без да имаме различен по-традиционен бизнес. Защото има други компании, които може и да са по-големи от нас, само че ръководят и други бизнеси, примерно хардуер. И второто е, че съгласно мен няма друга компания като нас, която да влага толкоз доста в " R&D връзки ". Да, може би има други, които влагат повече пари в затворена развойна активност вътре в организацията си. Но аз приказвам за отворена иновация, в партньорство с десетки университети от целия свят. Така може да се стигне до нови и даже противоречащи си хрумвания. Но ние поддържаме сходни връзки, тъй като те ни оказват помощ да открием верните решения.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР