Профил Елица Панайотова е архитект, собственик на архитектурно бюро СКИЦА

...
Профил Елица Панайотова е архитект, собственик на архитектурно бюро СКИЦА
Коментари Харесай

Елица Панайотова: Връщането към нормалното ще е като прохождане след лежане в болница

Профил
Елица Панайотова е проектант, притежател на архитектурно бюро " СКИЦА студио ". Завършила e Унивepcитeтa пo apxитeĸтypa, cтpoитeлcтвo и гeoдeзия c мaгиcтъpcĸa cтeпeн пo гpaдcĸo плaниpaнe и apxитeĸтypa. Bтopaтa cи мaгиcтъpcĸa cтeпeн пo гpaдcĸo плaниpaнe и жилищнa пoлитиĸa пoлyчaвa oт Унивepcитeтa в Линĸълн, Beлиĸoбpитaния. Започва професионалната си кариера като проектант и специалист по градско обмисляне, като измежду началните й планове са генералният проект и първите здания на " Бизнес парк София ", на който става шеф по-късно в кариерата си. Също по този начин е първият изпълнителен шеф и основател на " София тех парк ". Oпитът й в oблacттa нa apxитeĸтypнoтo пpoeĸтиpaнe вĸлючвa oфиcи, тъpгoвcĸи, жилищни и пpoмишлeни cгpaди. В момента е и координатор на план " Зелена София " на Столичната община.
Какви са първите промени, които наблюдавате и очаквате в работата ни?

- Още в първите дни на изключителното състояние нашият офис стартира отдалечена работа напълно от вкъщи, включваща чисто механически неща като преместване на компютри, връзки със сървъра и така нататък След което започнахме да си мислим какво ще се случи въобще с класическите офис здания. В последните години главната наклонност беше офисите да бъдат с открити пространства и да няма обособени пространства. При сегашната обстановка това напълно естествено е проблем от доста гледни точки - бактериите във въздуха, вентилацията на тези пространства и така нататък

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Много офиси в този момент премислят тази система и по какъв начин бързо да се пригодят към тази обстановка - дали посредством поръчка на плексигласови загради сред хората или нещо друго. Общо взето, става дума за ad hoc ограничения, с цел да има някаква бърза реакция и хората да стартират да се връщат на работното си място. Много от фирмите, които са имали гъвкаво работно време, в този момент ускоряват тези ограничения, с цел да понижат броя на хората в офисите. Друг значим аспект е по какъв начин стигаш до офиса със съответния асансьор. Ето за какво доста от сегашните рекомендации са за прилагане на стълбището, което пък има надалеч по-малка вентилация от другите пространства. Въпросът с вентилацията е доста значителен, тъй като в доста от огромните офис здания и молове подаването на свеж въздух минава през съответните филтри. До този миг всички тези системи са измислени и се усъвършенстват от позиция на енергийната успеваемост. Но в този момент внезапно имаме напълно различен въпрос - здравословната среда, и то в частта какво е безвредно. Какво равнище на филтриране и продан на въздуха може да поддържа бактериите на обичайно равнище. А сега за това няма кой да се произнесе, занапред би трябвало да има проби и да се произнесат експерти. Обмислят се и по-лесни, бързи и евтини решения - да вземем за пример всеки да носи самостоятелна отбрана. Много дизайнерски уеб сайтове излязоха с оферти като транспарантни маски, които обгръщат тялото от гърдите нагоре, без да са плътни - нещо като скафандър. Може би това е по-приемливият метод, тъй като всички останали са и скъпи, и мудни, и сложни за използване. Но сигурно ще има композиция от ограничения, най-малко първоначално, до момента в който излязат по-цялостни решения. Говорихме с наши клиенти, които примерно са разделили една от залите за срещи на дребни кабинки. Нови наръчници за офис здания пък показват, че по-големите асансьори би трябвало да са разграфени на части [които указват] къде всеки да застане.
Имаме интериори на офис пространства, които започнахме още преди началото на епидемията. И в този момент приказваме с тези наши клиенти да решим по какъв начин да преосмислим това офис пространство.

Обсъждаме планове в разнообразни браншове. Примерно наши клиенти вършат напълно нови входове към офиса си, които да разрешават пропуск един по един и стерилизация на входа.
Има и разновидности по какъв начин клиентите да " циркулират " в търговски обекти - примерно да имаш еднопосочно придвижване в магазин за хранителни артикули, посредством което да минаваш през всички лавици, само че да не се сблъскваш с други клиенти. В момента работим и по линия на програмата " Зелена София " с общинските структури за местата, където имаме централизация на търговски обекти, само че тротоарът е дребен - къде би трябвало да застанат хората и така нататък Как ще работим и живеем оттук насетне?
Според мен в забележителна степен сериозна част от работните места ще останат домовете. Което също е предизвикателство, тъй като множеството жилища и домове не са планувани и проектирани по този метод (не приказваме за къщи с работни кабинети и т.н.). Много младежи живеят чартърен в дребни жилища и работата от къщи за доста от тях основава различен дискомфорт.

В нашия офис да вземем за пример обмисляме разнообразни ограничения - основаване на график на работа на другите екипи, които да се въртят на несъмнено време, разбъркване на бюрата им, тестване на всички и така нататък Офисът е място за другарство, което е доста значително. Всички нововъведения се крепят на конфликти и другарство сред разнообразни хора, от което да се раждат хрумвания, което в този момент е огромно предизвикателство.

Какъв ще е офисът, заводът, комерсиалният център след време?

Ако би трябвало да изразя своите очаквания, се надявам бързо да измислим ваксина, посредством която да не променяме доста метода си на живот. Но се багра, че няма да е тъкмо по този начин. Така че си представям няколко неща - едното са упоменатите от мен " скафандри ", с които може би ще би трябвало да свикнем да се движим в офиса - може би не непрекъснато, само че когато има пикове.

Другото е напредък на виртуалното извършване на покупки - да вземем за пример да разглеждаш какво има в обичания ти магазин за облекла посредством виртуални разходки. Част от сегашните магазини може да се трансфорат в място, където да пробваш облекла, обувки и други артикули - избираш онлайн какво искаш да купиш, след което запазваш час, с цел да пробваш.

Смятам, че сегашната обстановка ще има изцяло отражение по какъв начин се движим и изобщо обитаваме градовете. Защото, в случай че не ми се постанова да отида до пет магазина, с цел да си осигуря нужните ми неща, а мога да ги поръчам онлайн, икономисвам голяма част от придвижването си в града. Ако работя от вкъщи, също икономисвам напредването си в града.

Това, което не мога да си показва, е кое и какво ще стимулира обществения контакт, в случай че отстраняваме ходенето на разнообразни места.

Може ли в сегашната обстановка да има чисто софтуерни решения и процеси на автоматизация, които да не значат толкоз загуба на работни места, а да доведат до позитивни промени?
О, да, сигурно ще има подобен вид решения. Според мен ще има преориентиране на хора и специалности, което по този начин или другояче се очакваше в недалечен небосвод и в този момент ще се случи по-бързо, в сравнение с сме си представяли. За мен има доста позитиви, които ще можем да извадим от тази обстановка. Не изпитвам терзания, че няма да се откри метод на акомодация. Да, несъмнено ще има сериозни моменти и време за пренастройка. Единствено не мога да си показва какво ще е отражението върху обществената част на живота ни. Не предвиждате ли някакво връщане към нормалност въпреки всичко?

Да, въпросът обаче е по кое време ще се върнем към тази нормалност. Ако тази обстановка продължи година да вземем за пример и не можеш да прегръщаш и целуваш другари, противоположната акомодация към каквато и да било " нормалност " след време ще е като прохождане след дълго лежане в болница.

Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР