Профил: Д-Р БРАНИМИР КИРИЛОВ е един от водещите имплантолози и

...
Профил: Д-Р БРАНИМИР КИРИЛОВ е един от водещите имплантолози и
Коментари Харесай

Д-р Бранимир Кирилов, имплантолог и орален хирург: Пародонтитът е лечим!

Профил: Д-Р БРАНИМИР КИРИЛОВ е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, както и индивидът, който стои зад построяването на една от най-иновативните и сполучливи дентални клиники в България, профилирана от 18 години в лекуването с дентални импланти -. Профил: Д-Р БРАНИМИР КИРИЛОВ е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, както и индивидът, който стои зад построяването на една от най-иновативните и сполучливи дентални клиники в България, профилирана от 18 години в лекуването с дентални импланти -. Можем ли да кажем, че актуалните хора страдат повече от пародонтит?
Заболяванията в устата са най-общо казано две - едното е кариес, другото е пародонтит. Това са двете най-често срещани аргументи, заради които пациентите посещават зъболекарския кабинет и които ние лекуваме. Усложнението на кариеса е пулпит, от там може да последва умъртвяване на зъби и потребност от слагане на коронки. Усложнението на пародонтита е стопяване на костта, разкриване на зъбите и тяхната загуба. Поглеждайки обратно в годините, през днешния ден и двете болести се срещат доста по-често и като цяло са камшик за актуалния човек. Това се дължи на цялост от фактори, част от които са метода на хранене, напрежението и положението на имунната система и други
Какво предизвиква възпалението на венците?
Възпалението може да бъде породено както от инфекциозни сътрудници, по този начин и от химически или физични сътрудници. Причинителите могат да са доста. Стандартно, когато приказваме за пародонтит, се схваща развой, който е индуциран от микробния биофилм, намиращ се върху зъба. В контакт с венеца този биофилм води до автоимунен развой, който приключва със стопяване на костната чашка, в която се разполага зъбът. Автоимунните болести могат да се отключат вследствие на контакт на тялото с заразен сътрудник, вируси, микроби, гъбички, нарушаване в имунната система в резултат на стрес, мъчно асимилиране на питателните субстанции посредством чревната лигавица. Входната врата е друга, само че постоянно автоимунното заболяване е плаково индуцирано. За това по какъв начин ще протече едно инфектиране на венците има голямо значение какъв е микробният биофилм на зъбите. На този стадий и при този вид заболяване не можем да приказваме за лекуване, а за поддръжка. Поддръжката при пародонтит се показва в машинален надзор над микробния биофилм.
Как да познаем имаме ли инфектиране на венците?
Признаците на инфектиране на венците са кървене, отичане, болежка и зачервяване. Петият симптом е нарушена функционалност, само че той се демонстрира на доста по-късен стадий. Има случаи, при които кървене отсъства, само че е налично инфектиране. От практиката си следя, че постоянно има случаи, в които дълго отсъстват признаци, само че след появяването им болестта се развива доста бързо. Пародонтитът е заболяване, което може да се отключи във всеки стадий от човешкия живот. Няма и възрастови ограничавания, болестта се среща даже при деца. Важна е прецизната профилактика и поддръжка за предварителна защита - единствено по този начин може да се предотвратят тежките последици, до които води нелекуваният пародонтит.
Реклама Как да го предотвратим?
Предотвратяването на пародонтита е обвързвано с метода ни на живот и значително с постоянната профилактична грижа. Ако той въпреки всичко е към този момент факт, то след довеждане докрай на лекуването следва поддържаща терапия, която е доживотна. При прекъсването й пародонтитът може да се завърне със същата мощ, с която е бил при започване на лекуването. За да улесним и създадем по-приятни тези грижи, създадохме и наш профилиран център за дентална хигиена, контролни прегледи и профилактика - Dental Care Center. Там наши подготвени експерти работят по специфични протоколи и обезпечават характерната грижа, от която се нуждаят зъбите и венците, с цел да са здрави.
Имат ли връзка с храната възпаленията в устната празнина? Може ли неизмити плодове, зеленчуци или друго да провокират някакъв тип инфектиране?
Неизмитите плодове и зеленчуци могат да внесат химически сътрудник, който да порази лигавицата, или бактериален сътрудник, който да провокира заразен развой.
Как се лекуват тези възпаления на венците?
Стъпките са в началото да се спре автоимунният развой, това е инициалната първа фаза. Вторият стадий е корективна фаза, в която би трябвало да се подменят пломби, коронки, възвръщат се изчезнали зъби, в случай че има такива, може да се възнамерява и възобновяване на позицията на зъба, защото доста честа причина за миграцията на зъба може да бъде непостоянен пародонтит. Тогава може да се възнамерява и ортодонтско лекуване. През целия лековит развой като цяло се възвръщат опората, функционалността и естетиката на зъбите. Понякога се възнамеряват и хирургични интервенции, в които се възвръщат изгубените тъкани в частта кост и меки тъкани. Чак тогава пациентът влиза в поддържаща фаза, която е доживотна и изисква контролни прегледи през 2 или най-много 4 месеца. На тези прегледи се прави машинален надзор над биофилма и се правят оценка цялост от индикатори посредством специфична пародонтална карта на пациента. Тя е един от действителните и справедливи критерии за надзор над протичане на болестта. Чрез нея разбираме по какъв начин лечението се отразява на пациента и тя се прави в самото начало при началната диагностика.

Пародонтитът е положение, което е лечимо, само че това лекуване се поддържа и изисква дисциплинираност и постоянна профилактика. Така хората могат да понижат неведнъж риска от загуба на зъби.
Реклама Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР