Профил Аз съм несломим оптимист, казва за себе си Владимир

...
Профил Аз съм несломим оптимист, казва за себе си Владимир
Коментари Харесай

Владимир Ашурков: Путин ще бъде свален до пет години

Профил " Аз съм непреклонен оптимист ", споделя за себе си Владимир Ашурков. По обучение е финансист, по предопределение - държавник и идеалист, който има вяра, че Русия може да бъде цивилизована европейска страна. Завършва Московския физико-технически институт и Wharton School of the University of Pennsylvania. Бивш банкер, от 2006 година Ашурков е шеф по ръководство и надзор на активи на консорциума " Альфа-Груп ", както и член на надзорния съвет на X5 Retail Group. По това време годишният му приход надвишава 1 млн. $. През 2012 година е заставен да направи избор сред бизнеса и политиката - поради дейното си ангажиране с съветския опозиционер Алексей Навални Ашурков напуща " Альфа-Груп " и става изпълнителен шеф на Фонда за битка с корупцията на Навални. През 2014 година е упрекнат за корист със средства от предизборната акция на Навални и получава политическо леговище във Англия. След като се мести в Лондон, стартира да провежда " Клептократски турове " за деятели и публицисти, при които показва луксозния живот на съветските олигарси в Лондон. Ашурков поучава английското държавно управление по въпросите на " мръсните пари " от Русия, а от началото на войната в Украйна лобира пред американския Конгрес и европейските управляващи по какъв начин да насочат по-добре глобите против Русия. След украинската контраатака, така наречен референдуми в Източна Украйна, оповестената готовност в Русия и съветските удари след гърмежа на Кримския мост войната, наподобява, навлиза във фаза на ескалация. Може ли да чакаме Владимир Путин да " разшири " още спора, преди да стартира да договаря за прекратяването му?
Президентът Путин в последните седмици направи няколко намека, че би желал да влезе във етапа на договаряния. В същото време Украйна показва голяма решителност и след тези подправени референдуми в окупираните територии Киев споделя, че няма да договаря, до момента в който Путин е на власт. Това е обстановката.

Що се отнася до " разширението " на спора, има разнообразни отзиви по какъв начин Русия може да направи това. Не се знае дали мобилизацията ще има действителен резултат на бойното поле, тъй като бойците, които Русия набира, не са стимулирани, неприятно готови са и това няма по какъв начин да се промени бързо. Има също по този начин дефицит на военно съоръжение, което да им бъде обезпечено. Сега циркулират догатки, че Русия е струпала войски в Беларус, ще нападна Украйна от север и може да опита да превземе Киев. Това също е опция. Но други специалисти споделят - Русия е изчерпала запасите си с яростните офанзиви против украински градове в последните дни, тези ракетни запаси са били трупани дълго време и ще й е мъчно да повтори сходен обстрел. Така че картината остава неразбираема, само че е евентуално войната да продължи още известно време.
Реклама Путин желае ли по-бърз завършек на войната?
Да. Руските позиции отслабват - Москва търпи провали на бойното поле, Западът й постанова нови наказания, недоволството измежду руснаците нараства. Докато украинските позиции се ускоряват - Киев отвоюва назад окупирани територии, продължава да получава оръжия и поддръжка от Запада, украинският морал е много висок. Путин би желал да принуди Украйна да седне на масата за договаряния. И употребява енергийното си оръжие против Европа, с цел да опита да убеди европейските страни да окажат напън върху Украйна да стартира да договаря. Но не мисля, че му се получава.
Мобилизацията ще успее ли да избави обречената война и за какво Путин чака толкоз дълго, с цел да я разгласи?
Защото знае, че мобилизацията не го прави по-популярен. Много руснаци смятаха, че тази война е нещо като екскурзия, която няма да смути техния нормален живот. А мобилизацията промени всичко това. Стотици хиляди съветски мъже са напуснали страната, други стотици хиляди се пробват да избегнат връчването на повиквателни. Путин не искаше да се стига до това, отлагаше допустимо най-дълго, само че просто не му остана различен избор.
Мобилизацията ще има ли и стопански резултати? Преди нея икономистът Владислав Иноземцев предвиждаше тази година съветският Брутният вътрешен продукт да се свие с 5%, след оповестяването й чака спадът да е двойно по-голям.
Да, когато стотици хиляди мъже в трудоспособна възраст или отиват на фронта, или напущат страната, или от самото начало се чудят по какъв начин да се спасят от военкоматите, това не способства изключително за икономическата продуктивност. Ускоряването на спада на Брутният вътрешен продукт е неизбежно.
Има ли признаци възходящото неодобрение измежду популацията и измежду елитите в Кремъл да се трансформира в опасност за Путин?
Да, в дълготраен проект е опасност. Но не знаем дали ще има кратковременен резултат.
Реклама
За да бъде свален Путин, е нужна композиция от две неща. Едното е недоволството измежду руснаците да се разрасне. Хората да видят, че тази война няма по какъв начин да бъде извоювана, че Русия търпи проваляне след проваляне, че могъщата съветска страна, водена от непобедимия Путин, в действителност не е толкоз непобедима и въобще не се грижи за техните ползи . И втората нужна съставна част е недоволството измежду елитите също да нарасне и във висшите ешелони на властта в Кремъл да бъде проведен скрит план за отстраняването на Путин. Това съгласно мен е най-правдоподобният сюжет за свалянето на Путин. И съгласно мен нещо сходно ще се случи до пет години. Повечето хора споделят, че съм оптимист поради упованието, че ще случи толкоз скоро. Но по метода, по който се развива обстановката, няма по какъв начин Путин да удържи повече от пет години.

Според социологическите изследвания руснаците са все по-разочаровани от войната, изключително след мобилизацията. Един от нашите планове във Фонда за битка с корупцията на Алексей Навални е описът от 6000 души, които предложихме да бъдат глобени от западните страни. Сега десетки хора, които са в този лист, се свързват с нас. Пишат ни интензивно и изявяват предпочитание да се ангажират с нас, с цел да преразгледаме техните случаи и да бъдат извадени от листата. До момента над 50 души към този момент са изключени от него. Което демонстрира, че има доста хора, които не желаят да бъдат свързвани с тази война и подхващат дейни стъпки да се разграничат.
Краят на Путин ще значи ли автоматизирано край и на режима, който той построи? Или просто различен ще заеме неговото място и системата ще остане?
Да, разграждането на режима ще отнеме повече време и старания и няма да се случи единствено с отстраняването на Путин от власт. Но който и да пристигна на негово място, няма да има същия престиж като Путин. Защото фактически той е архитектът на този режим на икономическа и политическа корупция, на тази репресивна страна, която стартира бруталната и безсмислена война в Украйна. Всеки, който пристигна на негово място, ще би трябвало да се преценява с разнообразни групи по ползи. Интересът на съветския хайлайф да вземем за пример е тази война да спре, те виждат техният метод на живот да се обръща с главата надолу, не могат да вървят по обичаните си места в Европа, активите им са замразени или глобени, яхтите им са иззети, благосъстоянията им са мощно понижени. Който и да пристигна на власт, ще би трябвало да вземе това поради. И чакам, че ще има постепенна политическа либерализация и завършек на тази експанзия.
Преди дни Алексей Навални разгласява текст във в. Washington Post, в който написа, че единственият метод след войната Русия да се трансформира в мирна и просперираща страна е да смени системата си и от президентска република да стане парламентарна народна власт. Това ли е пътят, който виждате за Русия?
Може би е рано да се приказва каква би била политическата система на постпутинова Русия. Но фактически има сходна полемика измежду демократичната съпротива в Русия, че актуалната конституция дава в ръцете на президента свръхконцентрация на власт. И с цел да няма повтаряне на протичащото се в този момент, би трябвало да преминем към парламентарна система, при която има повече място за полемики и взаимни отстъпки по политиките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР