Професр Ноам Чомски, американски лингвист и философ, е сред интелектуалците,

...
Професр Ноам Чомски, американски лингвист и философ, е сред интелектуалците,
Коментари Харесай

Украински учени разбиха опорките на Ноам Чомски за Русия

Професр Ноам Чомски, американски езиковед и мъдрец, е измежду интелектуалците, които отхвърлят да отдадат на Русия цялата виновност за нашествието в Русия. Украински учени от Ню Йорк, Калифорния и Киев проучиха и обориха изявленията му в намерено писмо. Представяме ви го в цялостен превод:

Скъпи професор Чомски,

Ние сме група учени от сферата на стопанската система, които бяха натъжени от Вашите изявленията и мнения по тематиката за съветската война против Украйна. Вярваме, че общественото Ви мнение е контрапродуктивно за достигането до завършек на неоправданата съветска инвазия и смъртта и страданието, които тя донася на нашата страна.

След като се запознахме със наличието на интервютата Ви по въпроса, ние забелязахме няколко повтарящи се заблуди във Вашата обосновка. В идващите редове желаеме да отбележим пред Вас тези трендове и да отговорим малко:

Тенденция №1: Отричане на суверенния интегритет на Украйна

В изявлението Ви с Джереми Скейхил и The Intercept от 14 април, 2022 година, Вие казвате: " Факт е, че статутът на Крим не се разисква. Може и да не го харесваме. Изглежда обаче на локалните той им харесва ". Искаме да ви посочим няколко исторически обстоятелството:

Първо, анексирането на Крим от Русия през 2014 година наруши Будапещенския меморандум (според който бе дадено, че украинските граници ще бъдат уважавани и защитавани, в това число Крим), Договора за другарство, партньорство и съдействие, (подписан в Украйна през 1997 със същите обещания) и, съгласно Международния съд на Организация на обединените нации, нарушава интернационалното право.

Второ, " локалните в Крим " не са обособен етнос или сплотена общественост от хора, само че кримските татари са. Те са коренното население на Крим, което бе депортирано от Сталин през 1944 година (и съумя да се завърне, когато Съюз на съветските социалистически републики се разпадна), а през 2014 още веднъж бе насила да побегне, когато Русия окупира острова. Мнозина от тези, които останаха, биват преследвани, задържани с подправени обвинявания и изчезват безследно, най-вероятно са убити.

Трето, в случай че под " харесва " имате поради резултатите от референдума в Крим от 16 март 2014, апелирам да забележите, че този " референдум " бе извършен под дулата на оръжиията и бе разгласен за недействителен от Общото заседание на Организация на обединените нации. В същото време огромна част от гласоподавателите в Крим подкрепяха независимостта на Украйна през 1991 година.

Тенденция №2: Отношение към Украйна като към американска пешка на геополитическото шахматно поле

Целенасочено или не, интервютата ви загатват, че украинците се борят с руснаците, тъй като Съединени американски щати са ги накарали да го правят; че Евромайдан се е случил, тъй като Съединени американски щати са се опитали да отделят Украйна от съветската сфера на въздействие.

Подобно отношение отхвърля позициите на Украйна и е пестник в лицето на милионите украинци, които рискуват живота си, с цел да живеят в свободна страна. Казано просто - разсъждавали ли сте върху възможността украинците да желаят да се отделят от съветската сфера на въздействие, поради историята на геноцид, културен напън и постоянно отказване на правото на самоопределение?

Тенденция №3: Предположенията, че Русия е била застрашена от НАТО 

В интервютата си Вие нямате самообладание да цитирате хипотетичното заричане на Джеймс Бейкър и президента Джордж Буш към Горбачов, че в случай че се съгласи да допусне обединена Германия в НАТО, Съединени американски щати ще направят нужното, с цел да бъдат сигурни, че НАТО няма да се придвижи и " инч повече на Изток ". Първо,  апелирам забележете, че това заричане е поставяно под подозрение от научната общественост, въпреки Русия да го промотира интензивно. Теорията е, че разширяването на НАТО наИизток не е оставило късмет на Путин, с изключение на да нападна.

Но действителността е друга. Източноевропейските страни се причислиха, Украйна и Грузия също имат такова желание, с цел да се защитят от съветския империализъм. Бяха прави в своята мотивация, защото Русия фактически атакува Грузия през 2008 и Украйна през 2014 година. Сегашните кандидатури на Финландия и Швеция са директен отговор на съветската инвазия в Украйна, което продължава да потвърждава, че разпространяването на НАТО е в резултат на съветския империализъм, а не противоположното.

Освен това не сме съгласни и с изказванието, че суверенните страни не би трябвало да вършат съюзи съгласно желанието на народите си заради противоречиво устно заричане, направено от Бейкър и Буш към Горбачов.

Тенденция №4: Твърдението, че Съединени американски щати не е по-добра от Русия

Трябва да признаем, че наричате съветската инвазия в Украйна " военно закононарушение ", само че в това време наподобява като че ли не можете да го споменете, без да споменете предишни зверства, провокирани от Съединени американски щати (в Ирак или Афганистан например) и в последна сметка отделяте повече време да обсъждате тях.

Като икономисти ние не сме в позиция да поправяме историческите ви метафори и е несъмнено, че също осъждаме неоправданите убийства на цивилни от която и да е мощ в предишното. Същевременно, да не се изправя Путин пред Международния углавен съд в Хага единствено тъй като някой някогашен политически водач не е бил третиран по този метод, би било неверно умозаключение от тези исторически аналогии. Обратното - ние бихме споделили, че изправянето на Путин пред съда, поради военните закононарушения, които целеустремено прави в Украйна, ще сложи казус, който ще накара международните водачи да се замислят, преди да подхващат сходен ход в бъдеще.

Тенденция №4: " Измиване " на задачите на Путин в Украйна

В интервютата си Вие полагате доста старания, с цел да отбраните задачите на Путин за " демилитаризация " и " постигана на индиферентност " на Украйна. Моля, забележете, че в свое телевизионно присъединяване от 24 февруари 2022, Путин показва като цел на сваята " военна операция " " денацификацията " на Украйна. Теза, която се гради върху негова псевдоисторическа публикация от юли 2021, където отхвърля съществуването на Украйна и гласи, че няма подобен народ.

Според публикация в съветската публична осведомителна организация " РИА Новости " " нацист " е просто човек, който се разпознава като украинец, а основаването на Украйна преди 30 години е несъмнено като " нацификацията на Украйна ".

Според този указател на геноцида, денацификацията се показва във военно проваляне, пречистване и " превъзпитание " на популацията.

" Демилитаризацията " и " неутрализацията " допускат същата цел - без оръжия Украйна не може да се отбрани, а Русия ще реализира дългогодишната си цел да я унищожи.

Тенденция №6: Предполагането, че Путин има интерес към дипломатическо решение на спора

Всички ние се надяваме на завършек на огъня и сполучливи договаряния, които да спасят живота на доста хора. В същото време намираме за неуместно по какъв начин неведнъж трансферирате виновността за неналичието на реализирано съглашение на Украйна (за това, че тя не е предоставила на Путин " път за оттегляне " ) или на Съединени американски щати (поради догатките, че упорстват за военно, а не дипломатическо решение) вместо на действителния агресор, който неведнъж и съзнателно бомбардира цивилни, родилни отделения, лечебни заведения и филантропични коридори по време на същите тези " договаряния ". 

Предвид реториката на съветските държавни медии (цитирана по-горе), задачата на Русия е изтриване и подчинение на Украйна, а не " дипломатическо решение ".

Тенденция №7: Защита на тезата, че подчинение пред съветските претенции е методът да се избегне нуклеарна война

От началото на съветската инвазия Украйна живее под постоянна нуклеарна опасност - освен тъй като е съществена цел за съветските нуклеарни ракети, само че и заради съветската окупация на украински атомни електроцентрали.

Какви обаче са другите възможности на битката за независимост? Безусловна капитулация и по-късно елиминиране на украинците от лицето на Земята (вижте по-горе)?

Чудили ли сте се в миналото за какво президентът Зеленски, с голямата поддръжка на украинския народ, умолява западните водачи да дават тежки оръжия, макар евентуалната опасност от нуклеарна ескалация? Отговорът на този въпрос не е " поради Чичо Сам ", а по-скоро заради обстоятелството, че съветските военни закононарушения в Буча и доста други украински градове и села, демонстрираха, че животът под съветска окупация е осезателен " пъкъл на земята ", който се случва тъкмо в този момент и изисква незабавни дейности.

Може да се каже, че каквито и да било отстъпки към Русия няма да понижат вероятността от нуклеарна война, а ще доведат до ескалация. Ако Украйна падне, Русия може да нападна други страни (Молдова, Грузия, Казахстан, Финландия или Швеция) и също по този начин може да употребява нуклеарното си изнудване, с цел да накара останалата част от Европа да се подчини. Русия не е единствената нуклеарна мощ в света. Други страни като Китай, Индия, Пакистан и Северна Корея гледат. Само си представете какво ще се случи, в случай че научат, че посредством нуклеарните си сили могат да получат каквото си желаят.

Професор Чомски, надяваме се, че ще разгледате обстоятелствата и ще преоцените заключенията си. Ако в действителност цените украинския живот, както твърдите, бихме желали да ви помолим да се въздържате от прибавяне на гориво към съветската военна машина, разпространявайки възгледи, доста близки до съветската агитация.

Сърдечни поздрави, 

Богдан Кукарски, City University of New York
Анастасия Федук, University of California, Беркили
Юри Городниченко, University of California, Беркили
Илона Сологуб, VoxUkraine
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР