Професорът по астрономия Джими Уестлейк на 7 април е заснел

...
Професорът по астрономия Джими Уестлейк на 7 април е заснел
Коментари Харесай

Зелен лъч над Мауна Кеа

Професорът по астрономия Джими Уестлейк на 7 април е снимал зелен лъч над върха на вулкана Мауна Кеа на Хаваите. По думите му няколко студенти също са станали очевидци на появяването на изумруден отпечатък на небето.

Зеленият лъч е рядко оптично събитие, което може да се следи единствено няколко секунди при ясно небе и транспарантна атмосфера сега на изгубването на слънчевия диск зад хоризонта или при появяването му над него. Причината е разлагането на слънчевата светлина при прекосяването през атмосферния пласт.

Когато слънчевите лъчи се пречупват в атмосферата, протича тяхното разложение, а силата на изкривяване зависи от дължината на вълната на лъча. Разлагането в спектъра най-силно се демонстрира точно при залеза на Слънцето – когато над хоризонта може да се види единствено горната му част, която в това число заради налагането на цветните лъчи един върху различен наподобява синьо-зелена (при това долната е оранжево-червена).

Последният безоблачен лъч се разлага и образува няколко лъча – въпреки че последният би трябвало да се вижда като лилав, той се разсейва в атмосферата, по тази причина виждаме последния лъч зелен.

За неговото наблюдаване е желан открит небосвод (в планини, степи или на морето), липса на облаци по време на залеза и чист въздух.

 

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР