Професорът обвини бившия културен министър в кабинета Петков за проваления

...
Професорът обвини бившия културен министър в кабинета Петков за проваления
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: В момента не се работи нито по магистрали, нито газопроводи, нито археология

Професорът упрекна някогашния културен министър в кабинета „ Петков ” за проваления археологически сезон
Археологическият сезон в България е провален, съобщи проф. Николай Овчаров пред БНР. Според него бездействието на държавното управление на Кирил Петков е довело до блокиране на разкопките, а археолози могат да работят единствено с помощта на парите от общините. Според Овчаров повода е в бездействието на някогашния министър на културата Атанас Атанасов и подадената през февруари оставка на зам.-министъра на културата арх. Бойко Кадинов, който бил директно зает с археологическите монументи. На негово място не е назначен човек и обсегът на разкопките, които са били планувани за това лято, са оставени без подписани позволения.

„ В момента, съвсем в средата на август има сътрудници, включително и аз един от обектите, където още не са подписани разрешенията. Сега ще чакаме да ги подпише сегашният длъжностен министър Минеков ”.

Преди две години държавните управления у нас са определили пет обекта, които са значими за развиването на културно-историческия туризъм, като задачата е била, от една страна, да се вършат разкопки, а от друга - това да донесе доходи за съответните общини от туристическия поток.

„ Области, които имат потребност от развиване - Северозападна България, Североизточна, Търговишкия край по-специално, Родопите ”.

Средствата за тези обекти са обезпечени и се намират в бюджета на страната, изясни още професор Николай Овчаров и напомни, че някогашният министър на финансите Асен Василев е показал, че с цел да се употребяват средствата е било належащо те да бъдат утвърдени от страна на Министерството на  културата:

„ В момента не се работят нито автомагистрали, нито газопроводи, нито археология ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР