Професор Валтер Клепетко посети ВМА и се запозна с пулмолозите,

...
Професор Валтер Клепетко посети ВМА и се запозна с пулмолозите,
Коментари Харесай

Професор Валтер Клепетко посети ВМА

Професор Валтер Клепетко посети ВМА и се срещна с пулмолозите, част от екипа за белодробни трансплантации, оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Пулмолози от ВМА ще стартират образование в региона на белодробната трансплантация, което ще се организира в Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена. По-рано денем министър-председателят Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев се срещнаха с професор Валтер Клепетко – началник на австрийската клиника и президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации.

Подписано бе и съглашение за пускане на квалификационния курс, в който ще вземат участие и хирурзи от „ Света Екатерина”. Целта е до края на 2020 година или най-късно при започване на 2021 година белодробни трансплантации да се правят в България. Дотогава до петима нуждаещи се пациенти всяка година ще се оперират в клиниката във Виена. Екипът на професор Клепетко има сериозен опит в образованието на медици за реализиране на белодробна трансплантация.
7

Подобни курсове към този момент са минали експерти от Чехия, Унгария, Словения, Гърция. Професор Клепетко се срещна на място с опциите и апаратурата, с която разполага Отделението по бронхология към Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА. Имаше опция да посети и реанимационните боксове, с които разполага болничното заведение и да беседва с белодробните експерти доктор Христо Йорданов и доктор Пламен Титоренков. Той посочи, че при белодробната трансплантация доста значимо е обгрижването на пациента след нея: Идеята не е да създадем първата трансплантация на бял дроб в България, а да имаме екип, който да извърши доста такива интервенции. Истинското изкуство е в взаимната работа на хирурзи, пулмолози, патолози, имунолози.
7
Полковник доцент доктор Владимир Василев, заместник-началник на ВМА, изрази готовността на Академията за пълноценно включване в процеса на белодробна трансплантация: Имаме нужните експерти – млад и деятелен екип, които, несъмнено, ще се обучат в допълнение във Виена. Предвидили сме закупуването на нов ригиден бронхоскоп с висока резолюция. Готови сме да сътрудничим доста тясно с сътрудниците от „ Св. Екатерина”. Доцент Василев посочи, че ВМА има богат опит с чернодробните трансплантации и екипната активност при тях: За последните 11 година сме присадили черен дроб на близо 70 души. Тренирани сме за всяка стъпка – работа с пациентите преди присаждането, експлантиране и трансплантиране на органите (за което работим в тясно съдействие с Военновъздушните сили и покриваме цялата страна), самата трансплантация и следенето след нея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР