Професор Крум Рачев почина на 92 годиниНа 29 декември на

...
Професор Крум Рачев почина на 92 годиниНа 29 декември на
Коментари Харесай

Почина доайенът на НСА Крум Рачев

Професор Крум Рачев умря на 92 години

На 29 декември на 92 години е умрял проф. дпн Крум Рачев – доайен на спортната просвета и една от най-емблематичните персони на Национална спортна академия „ Васил Левски “. Това оповестиха от ректорското управление на НСА, предаде 24 ЧАСА

Проф. Рачев е преподавателят с най-продължителен стаж като началник на катедра „ Теория на физическото образование “ – общо 20 години за интервалите 1977–1993 година и 1994– 1999 година Декан е на Учителски факултет и задочно образование (1975–1979 г.), както и заместник-ректор по образователната работа 1980–1988 година Бил е декан на факултета по физическо възпитание в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ” (1998–1999 г.).

През дългогодишната си преподавателска и изследователска активност доайенът на теорията и методиката на физическото образование разгласява повече от 190 труда, 40 от които главно са учебници, монографии, студии и научно-методични управления. Повече от 25 научни публикации са оповестени в непознати научни сборници и списания. Четири книги са преведени на непознати езици. Сред тях е монографията „ Оптимизиране подготовката на младите спортисти ” (1983), преведена и издадена през същата година в Република Гърция.

Много дейна е активността на проф. Крум Рачев в управлението на докторанти като под неговата научна настойчивост сполучливо са защитили своите докторски дисертации повече от 20 научни служащи с сполучливо кариерно развиване и реализация в научно-методичната област на физическото образование и спорта в съответните висши учебни заведения и страни.

Научните му ползи са ориентирани основно в региона на общата доктрина на физическата просвета и теорията и методиката на физическото образование и по-специално: физическата просвета като справедлива нужда в живота на индивида, казусът за създаване на основите на общата доктрина на физическата просвета, възрастовата доктрина и методика на физическото образование и спортната подготовка и други

За своя дълготраен важен теоретичен и публичен принос проф. дпн Крум Рачев е удостояван с редица държавни ордени, звания и медали, в това число високото отличие на FIEP - орденът „ FIEP SILVER CROSS of HONOR ” – за особени заслуги и принос за развиването на физическото образование и спорта, „ Заслужил активист на физическата просвета ”, медал „ Кирил и Методий ” – І степен. Носител е на най-високото отличие на НСА – златна значка, за изключителните му достижения на академик и учител и за приноса му към развиването на физическото образование и спорта. Награждаван е в годините с почетен орден и почетен знак на Академията за научните му достижения в теорията и методиката на физическото образование, които се употребяват със справедливо почитание измежду спортните среди и научната общественост в България и в чужбина.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР