Професор изрази лично мнение за бюджета за НЗОК.Бюджета на НЗОК

...
Професор изрази лично мнение за бюджета за НЗОК.Бюджета на НЗОК
Коментари Харесай

Проф. Григор Димитров: Бюджетът на НЗОК е по-щедър, но не защото държавата го желае

Професор изрази персонално мнение за бюджета за НЗОК.

Бюджета на НЗОК отразява съществуващото законодателство. От години няма промени в системата на опазването на здравето. И в този момент няма да има като се изключи някои неща. Това разяснява проф. Григор Димитров, член на Наздорния съвет на НЗОК в предаването “Денят стартира ” по Нова нюз. 

По думите му страната ни няма призната национална здравна тактика и това бави промените в бранша. И добави, че имаме сполучливи опити в дигитализацията на опазването на здравето. 

Бюджетът на НЗОК е по-щедър. Не тъй като страната желае, а тъй като през последните години се усилиха заплатите на хората, пенсиите, минималният застрахователен приход. Това направи по този начин, че бюджетът на НЗОК да наближава 8 милиарда лева Увеличението по отношение на минлата година е към 870 млн. лева 200 млн. лева е нарастването за извънболничната помощ. По 250 млн. лева за болничната помощ и медикаментите. Това се чака в бюджетната рамка, уточни проф. Димитров, написа novini.bg. 

Относно профилактиката, Касата би трябвало да обезпечи нужните средства. В бюджета за 2024г. са обезпечени повече от 1 милиарда лева Пари има за осъществяване на добра профилактика. Второ увеличени са възнагражденията на общопрактикуващите лекари, които вършат прегледите. Трета страна сме ние. 30 на 100 от обезпечените лица си вършат профилактичен обзор. Песнионерите вървят на прегледи, а младата генерация не си прави подобен обзор, добави още проф. Димитров. 

Той посочи, че 10 милиарда лева е общият бюджет на здравната система за следващата година. И предвижда, че към 4.5-5 милиарда лева ще има доплащане от пациентите под разнообразни форми. 

Прод. Димитров регистрира растеж на средстават за медикаменти за онкологията, като за тази година са отделени 910 млн. лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР