Професор Фънг Юджун, един от водещите китайски експерти по руско-евразийските

...
Професор Фънг Юджун, един от водещите китайски експерти по руско-евразийските
Коментари Харесай

Един от водещите китайски експерти: Русия със сигурност ще загуби в Украйна

Професор Фънг Юджун, един от водещите китайски специалисти по руско-евразийските въпроси, съобщи пред The Economist, че Русия сигурно ще загуби войната в Украйна. Той е шеф на Центъра за съветски и централноазиатски проучвания на Университета Фудан в Шанхай.
По думите му тя надали ще завърши скоро и ще има надълбоко и трайно световно влияние. Няколко фактора обаче ще доведат до загубата на съветския агресор. Първият е изключителното равнище на опозиция и национално единение, което показват украинците.
На второ място, Украйна получава интернационална поддръжка, която се резервира, макар че в последно време не дава отговор на упованията на Киев. Третата причина е природата на актуалната война, която включва композиция от индустриална мощност и разузнаване. Русия към момента не се е възстановила от трагичната деиндустриализация, която претърпя след разпадането на Съветския съюз. Последният фактор е информацията. Когато настъпи миг за вземането на решения, Владимир Путин е заловен в информативен пашкул, с помощта на това, че е на власт толкоз дълго. Руският президент и неговият екип нямат достъп до точни разследващи данни. В системата, която ръководят, липсва ефикасен механизъм за поправяне на неточности. Украинските им сътрудници са по-гъвкави и ефикасни.
Имайки поради тези фактори, Русия ще бъде принудена да се отдръпна от всички окупирани украински територии, в това число Крим. Китайският професор споделя, че нуклеарният боеприпас на Русия не е гаранция за триумф. Той даде за образец Съединени американски щати и техните акции във Виетнам, Корея и Афганистан.
Киев потвърди, че Москва не е непобедима, тъй че преустановяване на огъня по „ корейския “ сюжет е изключено. Войната се трансформира в повратна точка за Владимир Путин, защото неговият режим е подложен в интернационална изолираност. Политическият риск в Русия е доста висок, а образци за това са протестът на Пригожин и партизанските офанзиви в Белгород.
След войната Украйна ще има шанса да се причисли както към Европейски Съюз, по този начин и към НАТО, до момента в който Русия ще загуби въздействие над своите някогашни руски републики, тъй като те виждат експанзията на Путин там като опасност за своя суверенитет и териториална целокупност. Европа осъзна големите закани за сигурността на континент и към този момент няма илюзии за Путинска Русия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР