Професор, доктор на философските науки, д-р по история, японист и

...
Професор, доктор на философските науки, д-р по история, японист и
Коментари Харесай

Геополитически параметри на посещението и договореностите на премиера Кирил Петков в Северна Македония

 Нако Стефанов Професор, лекар на философските науки, доктор по история, японист и откривател на Източна Азия - Китай, Корея и Япония, експерт по ръководство
На 18 януари 2022 година министър-председателят Кирил Петков реализира еднодневно публично посещаване в Република Северна Македония/РСМ/. Премиерът бе отпред на държавна делегация, в състава на която бяха министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на превоза и известията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Българският министър председател регистрира два съществени триумфа от визитата - изпратената от районен съд Македония нота до Организация на обединените нации, че името Северна Македония визира единствено страната, а не географската област, и действителната опция за стартиране до 60 дни на авиолиния сред София и Скопие.

В спорните оценки на тази аудиенция дадени, както у нас, по този начин и в чужбина, се означават и редица сериозни нотки. Например, тези свързани с това, че не излиза наяве до каква степен в диалозите са били предпазени правата на северомакедонските жители с българско съзнание. Или поискано ли е същите тези жители да бъдат приети, каквито права се дават в Конституцията на Северна Македония, за държавнотворна общественост. Сред българските анализатори се чуха и отзиви, изразяващи подозрения, до каква степен министър председателят се е придържал към решенията на Консултативния съвет по национална сигурност, взети по отношение на политиката на България във връзка с РСМ.

За страдание измежду всички тези от време на време взаимноотричащи се мнения, отзиви и оценки като цяло бе изтърван поради миг, имащ директно и извънредно значимо отношение към националната сигурност на нашето Отечество. Става дума за геополитическата «обремененост» на това посещаване. В рамките на диалозите е ставало дума за така наречен «Коридор №8» свързващ София-Скопие-Тирана и нуждата този кулоар да бъде бързо приключен. Ако свържем този факт с различен един – изявленията на министър-председателя Петков за строителството на различен един кулоар и мостове през р. Дунав, нещата като се проясняват.

Накратко казано прозира план за преобразяване на територията на Родината ни в логистичен «хъб» за два маршрута – връзка на Адриатическо море с Черно море от една страна. От друга връзката на Балтийско море с Егейско море. И за двата маршрута пространството на България е от основна значимост. Проблемът е в това, че тези направления са част от подготовката на конфликт с Руската федерация, защото през тях следва да минават военни уреди, муниции и жива мощ при възможен спор в зоната на Източна Европа. На процедура тези планове за коридори трансформират България във фронтова зона.

Последното значи, че съществува немалка възможност от риск, в случай че геополитическият конфликт премине в спор дори с ниско ниво на замяна на въоръжени удари, нашата страна да се трансформира в пустиня.

Ето за какво ние призоваваме Народно заседание, президент и държавно управление да приложат всички старания за отбягване на такава заплаха. Решението, които предлагаме на нашите институции е Родината ни да одобри «Общобългарската платформа «България – Зона на мира». Съгласно същата Отечеството ни би трябвало посредством референдум да реши и да се разгласи за Зона на мира, което значи да няма непознати бази и войски на наша територия, както и да се приключи всевъзможен тип враждебна интензивност от страна на нашата страна във връзка с каквато и да е друга страни или обединения от страни.

Вярваме, че разсъдъкът и любовта към България ще надделее пред всевъзможен различен тип съображения!
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР