Професор Александър Тасев категорично отхвърли твърденията, че е оказван натиск

...
Професор Александър Тасев категорично отхвърли твърденията, че е оказван натиск
Коментари Харесай

Проф. Тасев: Ще поискам докладът за "Белене" да бъде публикуван, не ни е оказван натиск


Професор Александър Тасев изрично отхвърли изказванията, че е оказван напън върху Икономическия институт на Българска академия на науките при правенето на отчета за жизнеспособността на АЕЦ „ Белене “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Проф. Тасев съобщи, че ще изиска от възложителя на отчета Българския енергиен холдинг /БЕХ/ позволение той да бъде оповестен в своята целокупност, тъй че в околните дни всички искащи да могат да се срещнат с него.

В медиите се появи информация, че междинният отчет за „ Белене “ е показвал, че планът не е финансово жизнерадостен при нито един вид. Проф. Тасев изясни, че на 15 септември Икономическият институт е предал на БЕХ единствено един вид скептичен с 90 проиграни комбинации, а по-късно е предаден повсеместен отчет с всички вероятни разновидности, от които излиза наяве, че при избрани условия планът за втората атомна централа може да бъде издигнат. Именно този повсеместен отчет е показан на 14 ноември. Причината първо да бъде показан единствено негативният вид, професор Тасев изясни с неналичието на време. По тази причина създателите на документа са създали единствено един и са почнали с най-песимистичния. Този скептичен вид включва най-високи оперативни разноски, най-високи капиталови разноски и най-ниски цени на електричеството.

„ Ние не споделяме на държавното управление дали би трябвало да строи АЕЦ „ Белене “, а споделяме, че при избрани условия планът може да бъде жизнерадостен, в случай че бъдат спазени съответните параметри “, акцентира проф. Тасев.

Той съобщи, че българските данъкоплатци не би трябвало да се притесняват, че планът „ Белене “ може да ги натовари в допълнение, тъй като след 2020 година ще има либерализация на електроенергийния пазар и към този момент не може да има държавна помощ, такава каквато имаше за ТЕЦ-овете „ Марица-Изток “ 1 и 3.

Пазарът ще дефинира бъдещето на плана АЕЦ „ Белене “ и дали той може да се построи, е заключението на проф. Тасев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР