Професията на учителя в България е със спорен рейтинг и

...
Професията на учителя в България е със спорен рейтинг и
Коментари Харесай

Професията на учителя у нас - със спорен рейтинг и застаряващ ефект, без кандидати за директори на 33 училища, алармират от КТ Подкрепа

Професията на учителя в България е със противоречив рейтинг и застаряващ резултат. Това показват от Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа ".

9,38% от учителите във всички типове учебни заведения са работещи пенсионери или в пенсионна възраст. При учителите в детски градини пък тази наклонност надвишава 15%.

София-град е с най-вече учители в пенсионна възраст - 876, и с най-вече учители, работещи пенсионери - 1613.

На второ място се подрежда район Варна със 157 учители в пенсионна възраст и 249 работещи учители, към този момент пенсионери.

Трети пък е район Стара Загора - със 105 работещи и 164 към този момент пенсионирани и работещи учители.

В Пловдив пък работещите и пенсионирани към този момент учители са 240.

Общо всички учители и шефове в България са 95 574.

19,4% пък са шефовете на учебни заведения, работещи в пенсионна възраст. 155 са шефовете в пенсионна възраст и 299 са работещите шефове, към този момент пенсионери.

От синдиката показват, че сега просветителната система е в режим на осъществяване на управителен състезания. Кандидатите за шефове на учебни заведения обаче трайно понижават.

В 33 от оповестените 276 учебни заведения интесът е нулев - няма претенденти. В останалите пък аплайват общо 415 учители, като това прави приблизително 1,5 претенденти за едно директорско място.

От КТ " Подкрепа " означават, че комисиите за избор на шефове ще се структурират без присъединяване на учители, шефове и техните синдикати, което прави експертизата в тях безпределно противоречива.

Скандално съгласно синдиката е и присъединяване на представители на Обществения съвет, без никакъв ценз или педагогическо обучение.

Според 90,1% от участниците в националното проучване на Синдикат " Образование " връщането на изикване за идея за стратегическо ръководство на институцията за интервал от три години, е неточност.

Посочва се, че възнагражденията на учители и шефове на равнища 125% над СБРЗ за страната не съумяват да разсънят интереса у младите учители заради повишените отговорности към педагогическите специалисти и честите рекомендации и обвинявания на доста институции и родители и техните организации към педагозите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР