Професията на нотариусите се е превърнала в една от най-атрактивните

...
Професията на нотариусите се е превърнала в една от най-атрактивните
Коментари Харесай

Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър

„ Професията на нотариусите се е трансформирала в една от най-атрактивните за българските адвокати. И това е по този начин освен поради високия обществен статус, който дава тази специалност, само че и тъй като българският нотариат е гаранция за правната сигурност, гаранция за гражданския и комерсиалния оборот. Това стимулира доста млади сътрудници да се причислят към специалността “, споделя в края на октомври 2023 година тогавашният правосъден министър Атанас Славов в приветствието си във връзка 25-ата годишнина на Нотариалната камара, написа „ Труд “.

Броени месеци по-късно обаче нотариалната колегия и юридическата общественост са мощно възмутени от дейностите на някогашния към този момент правосъден министър. Славов, който се върна като народен представител от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, на процедура е бламирал провеждането на дълго упования конкурс за нови 52 бройки за нотариуси в цялата страна – 42 вакантни и 10 новооткрити. В последните дни на мандата на държавното управление „ Денков “, Атанас Славов първо подготвил прекратяването на състезанието, а в това време обезпечил бонус – преместването на три млади нотариуски от страната в София, където разумно е и най-големият интерес за юридическата специалност, осигуряваща както самия народен представител от ПП-ДБ сочи – „ висок обществен статус “.

На 4 април когато към този момент бе ясно, че Славов няма да резервира поста си на правосъден министър, началникът на кабинета му – Борислав Ганчев (бивш претендент за народен представител от ПП-ДБ и някогашен заместник-министър на Надежда Йорданова) изготвя докладна, с която предлага преустановяване на състезанието за нови 52-ма нотариуси. Причината – дълго закъснение на решението на Върховния административен съд по тъжби против оповестения в края на януари 2023 година конкурс от тогавашния длъжностен правосъден министър Крум Зарков. За да избегне обвинявания по собствен адрес, че съзнателно е бламирал състезанието, Славов оставя документите, съпроводена от докладна на новия длъжностен министър Мария Павлова, като по този начин прави опит да трансферира на нея отговорността и недоволството, което ще последва измежду юристите за провалената процедура.

В същото време Атанас Славов намира време, безусловно в последния си ден като министър, да обезпечи преместването на три нотариуски от Хасково, Пазарджик и Лом в столицата. От Камарата на нотариусите с изненада откриват, че на 8 април 2024 година със заповеди на министъра на правораздаването Атанас Славов от Хасково в София е преместена Йорданка Филипова, от Лом в София – Теодора Трифонова, а от Пазарджик в столицата – Нели Ивчева – Петрова. Нотариалната камара е възмутена, че Славов не се е съобразил с многократните отводи и отрицателни мнения по повод преместването на трите нотариуски. От Камарата намират дейностите на някогашния правосъден министър като извънредно тенденциозни и съмнителн, оповестява „ Труд “.

Не е загадка, че най-търсените места за нотариуси са точно в столицата или прилежащите на София-град общини. Неофициално се твърди, че за пренасяне в столицата някои от претендентите са подготвени да платят суми от по над 300 000 евро. Нещо повече, и трите нотариуски са правили многократни опити да бъдат преместени точно в столицата, които до решението на Славов са били несполучливи.

Една от тях – Теодора Трифонова, в поддръжка на настояването си да бъде преместена в столицата предходната година даже показала правосъдно решение за бракоразвод, епикризи и медицински проучвания, както и декларация от някогашния си брачен партньор, че не е склонен детето му да живее с майка си в Лом. Друга от преместени нотариуски – Нели Ивчева е щерка на столичен нотариус, чието име бе забъркано в абсурда със заграбването на асансьорния цех „ Изамет “, като прехвърлянето на активите бе осъществено в болнично заведение.

Заповедите на някогашния правосъден министър Атанас Славов от последния ден на мандата му и стартиралата процедура броени дни по-рано за анулация на състезанието за нови нотариуси са свързани и би трябвало да бъдат обект на инспекции и наказателно следствие, безапелационни са представители на нотариалната колегия. Съвсем обособен е въпросът и за политическата отговорност, тъй като актуалният скандал с нотариусите е следващ образец за неуспеха на правосъдния министър на „ Да, България “, еднакъв с неуспехите на Атанас Славов с атакуваните пред Конституционния съд промени в Основния закон, както и опитът му да обслужи лобистки ползи със скандалния план за напълно нов правосъден закон, се споделя в обявата на „ Труд “.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР