Професията ми е лекар. Това не е професия управител, а

...
Професията ми е лекар. Това не е професия управител, а
Коментари Харесай

Д-р Тотев: Неуправляем нормативен хаос. Гледаме само да намалим щетите

Професията ми е доктор. Това не е специалност шеф, а служба, която човек заема. Едва ли доктор, уважаващ себе си, би избрал да остане шеф. Това заяв пред БНР ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения и шеф на болничното заведение в Чирпан доктор Неделчо Тотев.

Позицията му е по отношение на оповестените законови промени, които ще принудят шефовете на лечебни заведения да избират дали да работят единствено като лекари или единствено като мениджъри.

Предстои Сдружението на общинските лечебни заведения идната седмица да организира съвещание на Управителния съвет, с цел да излезе със мнение по предложенията.

Според доктор Тотев действието на законодателното решение е отстрочено с 4 месеца, " като че ли с цел да се понижи остротата на казуса ".

Никой не споделя и не проучва какъв брой са лекарите в пенсионна възраст, в рисковия контингент, които при развила се зараза от Covid-19 биха излезли от системата, акцентира той.

„ Отдавна на всички е ясна крещящата потребност от лекари. Онзи драматизъм, в който изпадат освен дребните лечебни заведения, само че и всички лечебни заведения, в случай че решат пенсионерите да излязат с дипломата си от системата. “

Личните лекари в системата би трябвало да се запазят, безапелационен е болничният шеф. Научна фантастика по думите му е, че ще произведем лекари за толкоз малко време, те ще се обучат и ще обезпечат по-плавен преход при напускането на лекарите в пенсионна възраст.

" Такъв нормативен безпорядък в системата не е съществувал преди ", сподели още доктор Неделчо Тотев.

„ Как да управляваш нещо, което върви на автопилот? То е неуправляемо сега. Ние просто гледаме да понижим вредите от това, което се случва години наред към този момент. "

„ Напудрена, хубава дума е, само че какви мениджъри сме, когато от нас нищо не зависи “, разяснява Неделчо Тотев.

Идеята може би на този закон е шефовете да не бъдат лекари, счита доктор Тотев.

„ Един хирург или един акушер-гинеколог, в случай че не влезе в зала за тези три или пет години, в които е шеф, не знам след това дали ще си спомни въобще нещата, които е стигнал като равнище на подготвеност. Защото ние се учим цялостен живот. “, добави още той.

„ Напускането няма да заличи системата, само че за някои лечебни заведения е сериозно. Примерно шефът има тапия за клинична лаборатория, една-единствена. Ако този човек си отдръпна дипломата, тъй като остава шеф, лаборатория от кое място ще пристигна “, пита още доктор Тотев.

„ До такава степен формализирахме лекарския труд, който е високо интелектуален труд, че го сравнихме с труда на копача “, съобщи в умозаключение шефът на болничното заведение в Чирпан, който е акушер-гинеколог.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР