Професията фризьор дава неограничена възможност за развитие, както професионално, така

...
Професията фризьор дава неограничена възможност за развитие, както професионално, така
Коментари Харесай

Васил Михайлов: Професията фризьор дава неограничена възможност за развитие, както професионално, така и в бизнес аспект

" Професията коафьор дава неограничена опция за развиване, както професионално, по този начин и в бизнес аспект ".

В това бе безапелационен в предаването  " Човекът на Фокус "  по  Радио " Фокус "  преподавателят на начинаещи фризьори и маникюристи Васил Михайлов.

Срещаме ви Васил с Михайлов, който е артистичен шеф на академии  и фризьорски салони Stephan. Участник е на международни и европейски състезания. През 2002 печели 5-то място на международния конкурс в Париж. Последните 17 години се занимава с образование на начинаещи фризьори и маникюристи. Директор на 7 салона и две академии. От него ще научим какво планува в направление услуги за личността по " Проект модернизиране на професионалното обучение и образование “ финансиран от Програма " Образование " 2021-2027, съфинансиран от Европейския съюз.

Сега на фокус ще сложим специалността коафьор в подтекста на професионалното обучение и образование. Радвам се да ви показва през днешния ден Васил Михайлов, който е артистичен шеф на Академия и фризьорски салони " Стефан ", участник на международни и европейски състезания. През 2002 година печели пето място на международния конкурс в Париж. В последните 17 години той се занимава с образование на начинаещи фризьори и маникюристи. По този мотив през днешния ден ще беседваме с него във връзка със Секторния съвет " Услуги за личността " към Проекта за модернизиране на професионалното обучение и образование, финансиран от стратегия " Образование " 2021-2027, съфинансиран от Европейският съюз. След това дълго встъпление, бързам да ви кажа добър ден, здравейте!

Здравейте и от мен. Радвам се, че съм тук да поговорим малко за тази прелестна специалност, т.е. специалността коафьор.

Какви са провокациите в тази специалност във връзка с образованието, защото вие от доста години сте в тази сфера, обучавате фризьорите, маникюристите?

Предизвикателствата в тази специалност са, както всички провокации към всички специалности. Професията коафьор е извънредно значима за всеки един от нас, било то хора, които работим в тази сфера, или хора, които употребяват тези услуги. Аз бих споделил, че образованието е значимо във всяка една специалност. И мисля, че това е ключът към развиването на стопанската система на България и на света, даже бих споделил. Така че в образованието би трябвало да се влага извънредно доста, с цел да можем да развиваме фрагментите. Също по този начин бих споделил, че фризьорството към този момент е просвета, не е поминък, който някой се е учил или е гледал единствено и каквото види, може да го приложи. Сега към този момент в актуалния свят фризьорството се учи до най-малката детайлност и в случай че фризьорите са добре подготвени, няма да има и неточност при услугата. Така че образованието и образованието в тази сфера е извънредно значимо.

А от по кое време може да стартира образованието в тази специалност, съгласно Вас, от Вашия опит? Защото нормално хората се квалифицират, откакто са приключили главното си обучение. Обикновено сякаш по този начин се случва.

За началото в образованието по фризьорство няма възрастова граница, т.е. най-много. Като начало, най-минималната възраст би трябвало да бъде 10. клас, с цел да можем да издадем законни свидетелства. Това е единственото изискване. Иначе ние в нашата академия сме имали и възпитаници, които са били по-малки от 10. клас, само че са били при нас по-дълъг интервал, с цел да можем след това да създадем държавен изпит. Имали сме и възпитаници, които са на повече от 50, тъй че няма ограничавания.

Но може би е добре да бъде въведено дуално обучение в този смисъл, в който е при други специалности.

Има ли такова все още в учебните заведения в България?

Има, да, има такова обучение. Така че то спомага за всеки един, който би желал да стартира образование и в нашата сфера. Така че нямаме ограничавания в това нещо.

Какви регулации е значимо да бъдат въведени в тази сфера, с цел да има едно стабилно, положително развиване в бъдеще, прогресивно?

Успехът за развиването във всяка една специалност също е това да има правила и регулации. Не че до момента не е имало, само че в този момент, дружно с сътрудниците, с които работим в този Секторен съвет, съумяваме да контролираме както образователните стратегии, по този начин степените на подготовка, какво би трябвало да включва всяка една степен от тях, с цел да може да се премине към втора, трета и четвърта степен. Така че тези регулации, които ще се вършат в този момент и ще се утвърждават от Секторния съвет и след това на публично разискване, ще спомогнат за това да може да има правила, които всеки един от учащите да може да съблюдава, било то в държавните учебни заведения, или в ЦПО-тата – това са центровете за професионално обучение, с цел да могат те да се водят по тези правила и да могат да издават законни свидетелства.

А какви са свидетелствата, които към този миг са годни тук, в България, и в действителност задават стандарта?

Единствените законни свидетелства са тези, които се издават от Министерство на образованието или в частност от Национална организация " Просвета и обучение ". Всеки, както държавните, по този начин и ЦПО-тата, са лицензирани към Национална организация " Просвета и обучение " и би трябвало да дават отговор на образователните стратегии, които са нужни, часовете за подготовка на всеки един възпитаник, предстоящ коафьор или маникюрист. Всяка една степен дава отговор на брой часове, които са доктрина и процедура. Така че с цел да получи някой първа, втора, трета или четвърта степен, би трябвало да премине през образование с нужните часове.

А по какъв начин протича образованието в държавните учебни заведения и надлежно в центовете за професионално обучение?

В държавните учебни заведения всеки един възпитаник след 7. или 8. клас може да стартира образованието. Обучението е 3 години. Те получават втора или трета степен на подготовка, до момента в който в ЦПО-тата те могат да стартират след 10 клас. Няма таван на възрастта. И минимумът за втора степен подготовка са 660 образователни часа, които включват доктрина и процедура.

Да сложим фокуса върху преподавателите, тъй като Вие обучавате преподаватели. Какво е належащо там да се промени, при този тип образование?

Нашата специалност е доста динамична и непрестанно има новости в тази специалност. По този мотив всеки един от преподавателите би трябвало да бъде доста добре осведомен, доста добре подготвен, с цел да може да съобщи материала на ученика в тази ситуация. При нас, в нашето ЦПО, всички наши преподаватели минават профилирано образование в нашата централа, а пък по-късно всяка година имат по 3 или 4 образования. Същото нещо, което в този момент се стремим в Секторния съвет да създадем, е тези образования на преподавателите, които работят в държавните учебни заведения, да могат да минават такива образования. Бизнесът би трябвало да помогне в тази си част.

Ще поговорим и за бизнеса, и за кариерното развиване на младите експерти. Днес ми се желае в късото време, с което разполагаме до края на нашия диалог, да поговорим за кариерното развиване в тази специалност. Какво е то в този момент? Какво би трябвало да бъде съгласно Вас? Как си го представяте вие в бъдеще? И за бизнеса – ще включим и тази част.

Ако стартираме от началото на образованието на всеки един млад коафьор, това е основата, с цел да се развие добре и в бизнеса. Защото фризьорството е бизнес. Дори да работят за някой като наемни фризьори, пространството, в което работят, това е техният офис, там одобряват своите клиенти и там вършат личният си бизнес. А в следствие, естествено, развивайки се като фризьори, могат да създадат и личен бизнес, което по никакъв начин не е елементарно. Правилата за развиване в този бизнес важат както във всяка една специалност, и то съществено – с обмисляне, с маркетингови интензивности, в този момент изключително в обществените мрежи. Там всеки един, даже и без да осъзнава, маркетира, само че естествено, в случай че е фокусиран повече в това нещо и познава по-добре логаритъма на всичките тези обществени мрежи, би бил по-успешен. Ние, да вземем за пример, в нашия бизнес имаме маркетингов календар, който съблюдаваме от началото на годината. Естествено, той се трансформира според от динамичността на този бизнес. Но както споделих първоначално, тази специалност дава неограничена опция за развиване на всеки един, както професионално, по този начин и в бизнес аспект.

На хората сякаш им наподобява, че е нещо, което елементарно се случва.

На мен също ми изглеждаше по този начин тази специалност – специалност, която ти доставя наслаждение, срещаш се с доста хора. Но в случай че възприемеш специалността по-сериозно, разбираш, че може да създадеш същински бизнес по всички бизнес правила.

Какво е належащо във връзка с професионалното обучение, най-важно? Може и да повторим от нещата, които към този момент говорихме. Какво е належащо да се промени от позиция на обучение в тази сфера?

Най-вече стандартизирането – това, което се работи в този момент в секторните препоръки и разпоредбите. Също по този начин образованието на преподавателите, мотивацията на учениците. Бизнесът би трябвало да взе участие доста съществено в образованието – имам поради да оказваме помощ на професионалните учебни заведения, да вършим открити уроци, да каним младите възпитаници в салоните си, да виждат по какъв начин се развиват всекидневно нашите фризьори, да усетят атмосферата и по този начин да могат да се окуражават още повече в тяхно политично развиване.

Няколко думи за дигитализацията. Във всяка една от сферите, които сме коментирали до момента, постоянно се приказва за това.

В нашата специалност също навлиза доста съществено и дори е навлязла дигитализацията. Мисля, че огромна част от салоните към този момент имат цифрови принадлежности. Дигиталните принадлежности, които могат да употребяват, са ужасно доста – от това да имат лична ERP система, да имат лично приложение или някоя платформа, която е основана за тези услуги. Има цифрови табла, към този момент все по-малко има хартиени носители за маркетинг. Така че дигитализацията е навлязла доста съществено в нашата специалност. Лично в нашия бизнес от последните 3-4 години нямаме безусловно нищо на хартия, всичко е цифрово.

Пожелавам доста триумф в тази ваша задача да се случат измененията, за които приказваме.

Благодаря Ви.

А ние продължаваме да следим всичко, което се случва в професионалното обучение и образование. Много благодаря на Васил Михайлов за отделеното време.

Благодаря и аз за поканата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР