Професионалното прегаряне (бърнаут) влияе пагубно на икономиката. Европа губи 600

...
Професионалното прегаряне (бърнаут) влияе пагубно на икономиката. Европа губи 600
Коментари Харесай

Бърнаутът - световната епидемия на XXI век

Професионалното прегаряне (бърнаут) въздейства пагубно на стопанската система. Европа губи 600 милиарда евро годишно от напрежението, стана ясно на конференция. Това е тематика, за която се приказва отдавна, разгласи Анелия Горгорова, шеф на консултантска компания в региона на човешките запаси.

Започва едногодишна акция за да се уведомят фирмите за синдрома и по какъв начин той се отразява на здравната система и стопанската система. Също по този начин упоритостта е шефовете да създадат чиновниците си по-щастливи.

Тези проблеми имат друга симптоматика, посочи Горгорова, измежду индикаторите са главоболие, бодърствуване, настъпателност и полови дисфункции. За съпоставяне с Европа в Съединени американски щати бърнаута коства на бизнеса 300 милиарда евро. 33% от мъжете и 54% от дамите са склонни към професионално прегаряне, стана ясно от думите на Горгорова. Най прегарят служащите във финансовия бранш и докторите.

Има и смъртни случаи от напрежението на работното място. Компания пък е повдигнала обвиняване на изпълнителния си шеф, претрупал чиновниците си.

Ситуацията на пазара на труда е такава,че е по-трудно да задържиш чиновници, в сравнение с да намериш, съобщи Томчо Томов - началник на Национален център за ръководство на компетенциите, БСК (Българска стопанска камара).

30% от напусканията са поради стрес на работното място. Според Томов тези проблеми се подценяват, а следствията от тях са доста съществени и са мотив за над 50% от болничните. Според данни на бизнеса пък 70-80 милиона лв. са загубите у нас от този развой.

Работодателите би трябвало да основават такива условия на труд, че да задържат чиновниците си, поучава Томчо Томов. В противоположен случай доста скъпи хора ще бъдат изгубени, уверен е той.

За новите генерации са значими изискванията, при които работят, взаимоотношенията и средата, изяснява Томов.

Хамза Кан - експерт по стратегически маркетинг, бизнесмен, мотивационен спийкър и една от най-интересните и мотивиращи персони, които приказват по тематиката за Бърнаут, показа, че стресът е международна зараза на XXI век съгласно СЗО.

Бизнесът да се концентрира върху факторите, които провокират стрес, поучава специалистът, тъй като другояче влизаме в непрестанен цикъл на Бърнаут.

Работодателите би трябвало да изискват повече почивки за чиновниците си. Също по този начин да влагат в стратегии за развиване на компетентности. У нас в някои браншове работодателите се грижат за антистрес настроенията на чиновниците си. Такива са високотехнологичните браншове - фирмите у нас, които разполагат с стратегии за битка със напрежението са 6%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР