Професионалисти по здравни грижи от видинската болница "Св. Петка" ще

...
Професионалисти по здравни грижи от видинската болница "Св. Петка" ще
Коментари Харесай

Медицински сестри от Видин излизат на протест

Професионалисти по здравни грижи от видинската болница "Св. Петка " ще протестиратна 1 март с искане за почтено възнаграждение на труда им. Така те ще се причислят към националния митинг, плануван за същата дата.
200 медицински експерти работят в лечебното заведение, главната им заплата е от 580 до 610 лв.. Чистото заплащане на новопостъпилите е даже под минималната работна заплата, изясни ръководителят на районното сдружение на Българската асоциация на експертите по здравни грижи във Видин Диана Богомилова.
"Една здравна сестра с година трудов стаж или по-малко от година взима чиста сума 460 лв.. Тя взима под прага на минималната заплата. Това получават новозавършилите млади фрагменти. В кардиология има такива три колежки, старшата им сестра показа с мен: "Много желая да ги задържа, млади, амбициозни хора, работят безупречно. Знаем по какъв начин се работи на 20 и по какъв начин на 50 години, само че нямам по какъв начин да ги задържа. " Със сигурност тя ще загуби тези млади сестри, за жалост младежите не работят за тези пари, аз не знам тези колежки по какъв начин са се заблудили, евентуално има някаква причина, само че по този начин или другояче те няма да останат да работят за това трудово заплащане месечно. "
За нощен труд медицинските сестри получават в допълнение по 50 стотинки на час, а санитарите- на половина по-малко.
"Крайно незадоволителни са. Повярвайте ми, сметнала съм ги, минавайки през магазина и идвайки на нощна промяна, аз оставям в него най-малко 5 лв., а получавам... Значи имаме едни 4 лв. нощен труд, а ние харчим 5. Това е, което ни се поставя за храна, за питиета, които би трябвало да се отпускат настрана, не ни се поставят и не ни се дават. Искрено се надявам, тези пари, като сума, да се усилят най-малко до 5 лв.. Нямаме съответни претенции, само че сигурно това са извънредно незадоволителни средства. Ние харчим повече, в сравнение с изкарваме. "
Професионалистите по здравни грижи в болничното заведение не престават да понижават, като в някои отделения 90% от работещите са пенсионери.
С искане за почтени условия на труд и съответно възнаграждение, медицинските експерти от видинската болница ще се причислят към националния митинг на 1 март, изясни Диана Богомилова.
"Нашата асоциация желае възнаграждение и трудово заплащане в размер на 3 минимални работни заплати. Ние сме малко по-скромни и считаме, че е една добра сума като за съществена работна заплата - две минимални работни заплати, и надлежно полагащото се при нощен труд по-високо възнаграждение. За страдание, всичко опира до достойното заплащане, ние не желаеме да се срамуване от заплатите, които взимаме. Защото доста постоянно сътрудници ми споделят: "Мен ме е позор да кажа каква заплата взимам. " Искаме да е почтена за почитание, както и трудът ни. "
Жители на Видин считат настояванията на медицинските експерти за изцяло обективни и ги поддържат.
Протестът на експертите по здравни грижи ще се организира на 1 март, от 12:00 часа, пред постройката на болница "Св. Петка " във Видин. Дежурните медицински експерти ще продължат да се грижат за пациентите си, само че ще носят сини лентички в символ на взаимност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР