Професиите, свързани с ИТ сферата, са на първо място като

...
Професиите, свързани с ИТ сферата, са на първо място като
Коментари Харесай

Професиите на бъдещето са в ИТ сферата, смятат родители

Професиите, свързани с ИТ сферата, са преди всичко като переспективност и предпочитание за развиване, считат родителите на възпитаници в 11 и 12 клас у нас.

Това демонстрират данните от национално изследване на организацията за маркетинг проучвания и съвещания BluePoint, извършено измежду 410 родители на възпитаници, и направено по поръчка на ARC Academy.

Близо 61% от всички показват, че точно това са специалностите на бъдещето, като 1/3 от тях декларират, че възнамеряват децата им да се развиват в тази област. Спонтанно, към момента обичайните специалности като лекари и юристи излизат на водещите места в специалностите на бъдещето, само че се подреждат след ИТ и инженерните специалности.

Близо 90% от родителите заявяват, че на този стадий децата им ще продължат своето образование в университет, като България се показва като главно място за това от три четвърти от интервюираните.

Данните от изследването паказват, че значими фактори за избора на образователно заведение са:
Интересите на младежа/девойката. Въпреки това към 70% са напълно/по-скоро съгласни, че въпреки всичко родителите са тези, които би трябвало да направляват сина/дъщеря си и да дефинират посоката му/й на развитие; Възможността младежите да си намерят работа след това; Талантите на младежа/девойката; Възможността за положително възнаграждение.
Все още битува схващането измежду родителите, че е значимо детето да учи в университет, прочут освен като име (63.6%), само че и като цяло да има висше обучение (70% от всички).

Не на същото мнение са работодателите. Според редом изследване на BluePoint, извършено измежду водещите студиа у нас, занимаващи се с разработка на игри, дипломата за висше обучение е без значение, значими са знанията и уменията на евентуалните чиновници. Едновременно с това те признават, че неналичието на задоволително квалифицирани фрагменти е главното предизвикателство пред развиването на фирмите им в България.

Гейминг промишлеността в международен мащаб пораства с извънредно бързи темпове и изпреварва кино промишлеността и спорта. Между 2020 и 2026 година оборотът ѝ ще нарасне със 70% и ще доближи до 287 милиарда $.

Този прогресивен тренд удостоверяват и данните на изследването измежду родителите на учениците в последните гимназиални класове у нас. Едва 10.6% от тях заявяват, че никой в тяхното домакинство не играе игри.

Паралелно с това обаче родителите признават, че не са добре осведомени с разработванета на програмен продукт за гейминг промишлеността. Само 12% заявяват положително равнище на осведоменост по тематиката. Индустрията се възприема като бързоразвиваща се, иноватина, с положително възнаграждение, по тази причина и 80% от родителите споделят, че биха насъричили детето си да се развива в тази посока, в случай че то има интерес.

" Гейминг промишлеността и в частност създаването на така наречен развлекателен програмен продукт несъмнено е измежду най-переспективните специалности на бъдещето. Тя съчетава в себе си едновремнно развиването на изобретателното мислене и ловко боравене с последните софтуерни достижения. Това беше и повода през 2019 година да създадем ARC Academy - първата по рода си мултидисциплинарна креативна академия, в която преподаватели са напълно хора от бизнеса. Така ние подсигуряваме на нашите студенти, че с добитите при нас познания през 2-годишното си образование, получат бърз късмет за кариера в гейминг промишлеността в българските студиа, които са на извънредно високо международно равнище ", разяснява Милин Джалалиев, съостовател на ARC Academy.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР