Проф. Юлиан Вучков си отиде неразбран от този свят, защото

...
Проф. Юлиан Вучков си отиде неразбран от този свят, защото
Коментари Харесай

Съсипан от мъка по любимата си, проф. Вучков си отишъл неразбран от този свят

" Проф. Юлиан Вучков си отиде неразбираем от този свят, тъй като е изпреварил времето, в което живееше ”  – в това е уверен Виктор Божанов, момчето, което се грижеше за телевизионната легенда в последните месеци от живота му. Острите му мнения минавали и заминавали около хората, които занапред щели да се изправят пред провокации, за които той е писал в публикациите и книгите си. Едно от тях било участието на страната ни в Евросъюза, който той описвал като " България под европейско иго ”.

" На 22 септември станаха 4 години без професора, само че виждам, че хората не са го не запомнили. Публикуват негови фотоси в интернет, разясняват по кое време, къде, какво е споделил. Мъдрите му мисли не бяха една и две. Повече са. " Най-голямата заплаха за отечеството не се крие във външните му врагове, а в личните му идиоти ”, това го повтаряше много постоянно. Интересното е, че хората почнаха да го правят оценка, откакто се отиде от този свят. Преди това му се подиграваха, смятаха го за вманиачен, на моменти даже за леко побъркан.

Въпреки всичко по време на разходките ни го спираха, желаеха да се снимат с него или го караха да разяснява избрана тематика. Професорът обичаше да бъде център на внимание. Размазваше се от наслаждение в такива моменти. В последните седмици от живота си като че ли нямаше доста сила. Обикаляхме градинките към НДК, ходихме до Българска национална телевизия. Движеше се постепенно, единствено мисълта му течеше бързо.

Често плачеше за обичаната си Диана.  Казваше, че е пръснал много пари по доктори, с цел да я излекуват, само че по този начин и не са съумели. Обвиняваше и нея, че не си гледа здравето. Обещавала да върви на доктор, той й записвал час за консултация, тя излизала от жилището и се шляела по улиците. Връщала се в приповдигнато въодушевление и казвала, че е добре. Често си купувала дребни плюшени играчки, с цел да си увеличи настроението... Обвиняваше се, че не я е избавил, че било разумно той да си отиде преди нея, тъй като бил по-възрастен.

След гибелта й си беше внушил, че има сърдечни проблеми и ми звънеше да го повеждам по доктори. На осем места съм го водил на кардиолог, търсеше разнообразни отзиви. Изследванията на всички места посочваха, че сърцето му е добре. Но той настояваше за още и още отзиви. Беше подлудил доктор Иво Петров, звънеше му надали не непрестанно. Казваше ми: " Викторе, щом моето сърце не ме слуша към този момент, не го желая и аз ”.

Пациентите го гледаха по какъв начин превъзбудено маха след прегледите и разяснява докторите, облечен в обичаното си бяло сако и бял панталон, които комбинираше с винена риза. Очите му шареха по коридорите на лечебните заведения, а хората го гледаха с любознание и интерес.

Другото, което го притесняваше, беше пъпка на гърба, в региона малко над кръста.  Мислеше, че е ракова и искаше да я изследва. Заведох го на доктор. Пак му споделиха, че му няма нищо, да не се тревожи. Но той се прибираше, вземаше телефона и почваше да звъни на следващите доктори. Толкова се притесняваше за здравето си, че канеше в предаването си постоянно медици и ги питаше за нещата, които го изтезаваха. Беше станал половин лекар ”, връща лентата на спомените Виктор, който ориста бе пратила при водещия на " Времена и нрави ” посредством журналиста Мартин Карбовски.

Последните дни Юлиан Вучков приказвал главно за политика. Смятал, че дамата, която ще изведе страната ни от рецесията, е Корнелия Нинова. Двамата били другари от дълги години. Червената лидерка правила похвали за смелите му излъчвания, в които подлагал на критика ГЕРБ, а сърцето на учения се разтапяло от благите й думи. Често бърборел с нея с часове по телефона, от време на време й се обаждал и късно вечерта.

Проф. Вучков имал другари от всички партии, въпреки че той самият бил безпартиен  и не симпатизирал на нито една от парламентарно показаните политически групи. Обичал да се разхожда, само че го било боязън да се движи самичък по улиците, тъй като на моменти усещал замаяност и лек световъртеж. Редовно молил Виктор да седят в градинката пред Народния спектакъл " Иван Вазов ” и да си приказват за разнообразни тематики от живота. Дългите разходки също не били по силите му. От жилището му на ул. " Христо Белчев ” стигал до спирката на метрото на " Витошка ”, където посядал на една скамейка и следил с любпитство минувачите.

Другото забавление на телевизионната легенда била положителната българска храна. Обичал да си похапва кюфтета по чирпански, свински джолан и най-много зеленчукови крем супи. Карал Виктор да му прави супи от моркови и картофи, които след сваряване младият мъж пасирал и овкусявал по избор на водещия.

" Помня по часове какво се случи на 22 септември 2019 година Предишната вечер го бях разтривал с " Фастумгел ”. Това го правех постоянно, тъй като се оплакваше от болки в кръста и в други елементи на тялото. Казваше, че болките в кръста са жестоки. Премерих му кръвното и видях, че то играе, не е в естествени граници. Извиках и съседката, тя да му премери кръвното с нейния уред, тъй като този на Вучков беше остарял. Пак не бяха положителни данните. Кръвното му беше ниско. Правих му айрян със сол с вярата, че ще му оказа помощ, само че резултат нямаше. Изравняваше границите... Сутринта сякаш беше добре, прати ме да му купя свински джолан с картофи и аз отидох. Върнах се и го попитах дали мога да отида за един час до Руската черква, където тогава работех.

Като се върнах, в жилището му, към този момент имаше лекарски екип. Той ги извикал. Преглеждаха го. Бяха отрупали масата с ампули и инжекции. Бяха му сложили и система... Към 18 часа настоя да приказва персонално с доктор Кацаров от ВМА. Той го посъветва да извика кола за спешна помощ и да го закарат във ВМА, бил уговорил екип да го види. След минути пристигна втората кола за спешна помощ. Той към този момент лежеше и не можеше да се движи. Искаше да го изправя, само че нямаше по какъв начин. Дойдоха четирима души екип. Изнесох го на рамо, тъй като нямаше по какъв начин да го сложим в носилка. В колата за спешна помощ се разкрещя: " Няма да вървя на никое място, нещастници, свалете ме от колата за спешна помощ. Вие ще ме убиете, нещо ще ми извършите ”. Беше сърдит. Незнайно от къде му беше пристигнала мощ. Изправил се и ръкомаха ли, ръкомаха.

Не ми дадоха да се кача в колата за спешна помощ с него.  Записаха номера ми за връзка и по този начин... След час ми звънна едно момче. Каза, че професорът си е отишъл. Реанимирали го близо 50 минути.

Помолиха да взема ключовете, движимостите и телефоните му. Отидох. Багажът му беше в една найлонова торбичка... Починал тъкмо в 19,30 часа ”, споделя Виктор, като се разплаква от тъга за своя другар, който обичал като роден татко.

Юлиан Вучков понякога го наричал " синко ”,  но дума не обелвал да препише жилището си в центъра на София на Виктор. След гибелта на професора, жилището и банковите му сметки наследил брат му – артистът Михаил Петров, с който не бяха в положителни връзки. Година след гибелта на професора, апартаментът бе продаден, написа " Уикенд ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР