Проф. Йордан Христосков е бивш социален министър, един от архитектите

...
Проф. Йордан Христосков е бивш социален министър, един от архитектите
Коментари Харесай

Прехвърлянето на втората пенсия в НОИ дискредитира системата

Проф. Йордан Христосков е някогашен обществен министър, един от архитектите на пенсионната промяна от 2000 година Той разгласява позиция, която Mediapool препечатва, във връзка препоръчаните от общественото министерство. Те регламентират етапа на погашение на така наречен втора пенсия (от универсалните пенсионни фондове - УПФ), което ще започва през септември 2021 година От измененията следва, че всеобщо първите кохорти пенсионери след септември 2021 година няма да взимат пожизнени пенсии, тъй като насъбраното по партидите им в частните фондове не е задоволително. То ще стигне за срочни заплащания, които не могат да са по-ниски от 45 лева на месец (15% минималната пенсия, която през 2021 година ще е 300 лева.).

Предвидените в законопроекта пенсионни артикули (от втория дирек, б. р.):

пожизнени пенсии под формата на елементарен анюитет (при гибел на обезпеченото лице заплащанията се прекратяват);
пожизнени пенсии с анюитет с обезпечен интервал или обезпечена сума (при ранна гибел пенсията се изплаща на наследниците в границите на обезпечения интервал или до размерите на обезпечената сума),

съставляват положително решение и като артикули и като опция за избор на обезпечените лица, които ще имат право на пожизнена пенсия.

Предоставената опция за програмирано заплащане за тези лица, които нямат задоволително натрупвания по партидата за приемането на пожизнена пенсия, е гъвкава форма на решение, която е изключително значима в първичния интервал на погашение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР