Проф. Вили Лилков, който е едно от знаковите лица на

...
Проф. Вили Лилков, който е едно от знаковите лица на
Коментари Харесай

Кандидат-кметът на „Синя София“ и общински съветник проф. Вили Лилков: Партиите се обезсмислят, политическото тотално се дискредитира

Проф. Вили Лилков, който е едно от знаковите лица на десницата през годините и бе кандидат-кмет на гражданското обединяване, взе участие в трагичното съвещание на СОС. За никого не е загадка, че за повторно общинският съвет не може да стартира работа всъщност.

 

Основателят на партията на Иван Костов твърди, че „ синя “ София от 90-те години на предишния век и градът, в който „ Синя София “ го издигна за градоначалник, нямат нищо общо.

 

Според експерта по нуклеарна физика и създател на публицистични книги за пагубната роля и дейности на някогашната Държавна сигурност, нови избори за общински съветници в столицата ще са същински срам, а партиите, довели до това, не би трябвало да се кандидатират повече.

 

Той акцентира, че до момента в който губят време в процедури и несполучлив избор на ръководител, проблемите чукат на вратите на всички районни кметове, на кмета на столицата и на жителите. На процедура като орган на локалната власт, те са излезли от дневния ред на общината и това е огромен проблем. Поради тази причина би трябвало доста бързо да проработят.

 

Определя обстановката в СОС като патова. По всяка възможност ще се наложи на водачите на партиите, показани в СОС да се спогодят. Като цяло обаче това е неприятен знак за СОС и издава, че в сложни моменти той не разполага с запас да реши казуса, а го трансферира на по-високо равнище. Ако и в бъдеще ще се работи по този начин, когато се основат съществени проблеми в общината обаче, това е добър знак.

 

В момента би трябвало СОС да е в процедура по подготовка на бюджета за идната година. План-сметката за чистотата, която е към 260 млн. лева, би трябвало да бъде показана за обществено разискване до края на месеца. Освен това до края на декември, когато завършва общественото разискване, тя би трябвало да е гласувана. Ако до тогава към момента не е прегледана и гласувана, това значи, че ще би трябвало да се работи с план-сметката за 2022 година, защото тя и предходната година не е гласувана. Това значи двугодишно забавяне и изпадане в доста смешна обстановка.

 

Не счита, че СОС може да работи дълго време на основата на взаимни отстъпки. Поради тази причина е нужно, в случай че желаят да работят съществено, още занапред да се реализира политическо единодушие.

 

Проф. Лилков показва, че за жалост доста от хората одобряват демокрацията като даденост и считат, че нещата се случват надали не от единствено себе си.

В съпоставяне с преди години, центърът на София е доста пуст. Много от хората са го напуснали поради проблемите с шума, по тази причина едно от нещата, върху които би трябвало да се намерения е опустяващият център, както и това, че няма достъп до обикновени услуги..

 

Смята, че са съумели да създадат доста добра политическа стратегия, която показали на експертно равнище и събрали доста читави и качествени претенденти за общински съветници и за районни кметове. По време на акцията били и най-чуваеми, а това, че останалите претенденти бягали от спор с него, демонстрира още един път какъв брой добре готови са той и хората му.

 

Проф. Лилков показва, че напоследък има накъсване на политическия пейзаж и локалните избори са го подчертали с особена мощ. Традиционните партии към този момент не управляват политическия терен, а на него се появяват всевъзможни играчи, които просто се намесват, влизат в ръководството и това носи огромни опасности и негативи. А това абсолютно компрометира политическата система.

 

Освен това прави усещане, че в последно време политическото се заменя с „ гражданско “ или с някакви други комфортни имена, което приказва за занемарена кадрова работа в партиите, които не създават политици и когато са изправени пред невъзможността да предложат на гласоподавателите качествени разпознаваеми персони като такива, подменят с популисти или с някои по-популярни лица. Партиите от ден на ден се дискредитират и скриват зад такива персони и това води до компрометиране на цялата политическа система.

 

Всичко протичащо се в политическия живот в страната към днешна дата е вследствие на процесите, за които стана дума по-рано – обезсмисляне на партиите, липса на водачество, мощно занемарена кадрова политика… И всичко това се заменя с едно мишкуване и договаряне, резултатът от които е точно обстановката, в която сме изпаднали сега.

И всичко това се подменя с ежедневни кавги, всеки от които затрупва предходния и няма никакво решение.

 

В умозаключение показва, че по никакъв начин не му се желае в общината да има едни сглобки, да се търсят компромисни разновидности и по тази причина упорства в този миг главните политически сили да надмогнат егото си и да подпишат съглашение, да се направи „ пътна карта “ за промените през идващите месеци и да застанат зад обща стратегия, с цел да могат да стартират да я извършват.

 

Ако въпреки всичко се стигне до там този общински съвет да се разпусне и да се отиде на нови избори, това ще е подобен неуспех за Общинския съвет, че е най-добре политическите сили, които са позволили това, повече да не се явяват на избори. Това ще бъде просто срам, заключава проф. Лилков.

Източник: Уикенд

Източник: kliuki.ws

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР